Regionale commissie tegen straffeloosheid in Centraal-Amerika

El Salvador, Honduras en Guatemala willen een internationale commissie tegen straffeloosheid oprichten om de georganiseerde misdaad aan te pakken en het aantal moorden in de drie landen terug te dringen.
De noodzaak aan zo’n orgaan werd begin mei voorgesteld door de Guatemalaanse president Álvaro Colom bij de Amerikaanse onderminister voor Buitenlandse Zaken Arturo Valenzuela. “Wij, de drie presidenten, zijn overeengekomen om samen te werken in de strijd tegen de straffeloosheid, met name op het vlak van georganiseerde misdaad”, zei Colom tijdens de ontmoeting.

De drie landen scoren bij de hoogste ter wereld wat moorden betreft. “De straffeloosheid in Guatemala heeft meer aandacht gekregen, maar in El Salvador is de situatie gelijkaardig”, zegt Benjamín Cuéllar, directeur het Mensenrechteninstituut aan de Jose Simeón Cañas Universiteit (IDHUCA) in El Salvador.

Een instelling die de georganiseerde misdaad in de drie landen kan aanpakken “kan extreem bruikbaar zijn”, zegt Cuéllar, omdat veel misdaadgroepen op regionaal niveau opereren en nooit onderzocht zijn.

Guatemala



De nieuwe commissie zou onder meer de wetgeving in de drie landen moeten harmoniseren en nieuwe wetten voorstellen voor onder meer inbeslagname van bezittingen. Het hoofd van de internationale Commissie tegen Straffeloosheid in Guatemala (CICIG), de Spaanse procureur Carlos Castresana, heeft al een bezoek gebracht aan de Hondurese president Porfirio Lobo en zal hetzelfde doen met de Salvadoraanse president Mauricio Funes.

De CICIG werd in januari 2008 opgericht in Guatemala om er de hervormingen in justitie te versterken en op te treden tegen mensenrechtenschendingen in het land, waar 98 procent van de misdrijven straffeloos blijft. De commissie doet ook onderzoek naar corruptie bij de politie en infiltratie door de georganiseerde misdaad bij justitie.

Gewelddadige driehoek



Het idee is nu om die ervaring uit te breiden naar El Salvador en Honduras. Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) is de “noordelijke driehoek” in Centraal-Amerika de meest gewelddadige regio ter wereld.

In 2008 bedroeg het aantal moorden per honderdduizend inwoners 58 in Honduras, gevolgd door El Salvador met 52 per honderdduizend en Guatemala met 48. Het wereldwijde gemiddelde is negen per honderdduizend.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.