Regionale steun voor vervolging Soedanese president

Uit een enquête blijkt dat de bevolking van vier islamitische en Afrikaanse landen voorstander is van de vervolging van de Soedanese president Omar al-Bashir door het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC), ondanks de officiële positie van hun regering.
Begin maart vaardigde het strafhof een arrestatiebevel uit tegen al-Bashir, het eerste tegen een zittend staatshoofd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Volgens de Verenigde Naties heeft het conflict in Darfoer aan zo’n 300.000 mensen het leven gekost en meer dan 2,7 miljoen inwoners op de vlucht gejaagd.
Onderzoekers van WorldPublicOpinion.org, een project van de Universiteit van Maryland, vroegen de inwoners van zeven landen naar hun mening over de vervolging van al-Bashir. Meer dan drie vierde van de ondervraagden in Kenia en 71 procent van de Nigerianen steunt de vervolging van Bashir. In Turkije en Pakistan waren de meningen meer verdeeld.
Bashir geniet nogal wat steun onder veel van zijn collega-staatshoofden in Afrika en de moslimwereld, die politieke motieven achter de beschuldiging zagen. Na de uitvaardiging van het arrestatiebevel trokken verschillende Afrikaanse landen zich terug uit het hof, waaronder Senegal, Djibouti en de Comoren.

Bevolking niet eens met leiders


“De resultaten suggereren dat leiders van verschillende landen niet in overeenstemming handelen met de mening van hun bevolking”, zegt Steven Kull, directeur van WorldPublicOpinion.org. Briggs Bomba van de organisatie Africa Action is het eens met Kull. “Ik denk niet dat het verrassend is dat de bevolking leiders verantwoording wil zien afleggen voor hun daden”, zegt hij. “Wat we hier zien is het verschil in positie tussen gewone mensen in Afrika en hun leiders.”
In de Palestijnse gebieden en in Egypte was de tegenstand tegen de vervolging het grootst. In de Palestijnse gebieden waren zeven op de tien respondenten tegen de vervolging van Bashir, in Egypte bijna de helft. In Irak was 35 procent voor de vervolging en 37 procent tegen.
Uit het onderzoek bleek ook dat in vier van de vijf landen de bevolking niet veel of geen vertrouwen had in al-Bashir: 63 procent in Kenia, 52 procent in Turkije, 51 procent in Egypte en 49 procent in Kenia. In de Palestijnse gebieden zei 51 procent wel enig of veel vertrouwen te hebben in de Soedanese president.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.