Reisorganisaties stappen van de olifant af

Dierenwelzijnsorganisatie World Society for the Protection of Animals (WSPA) boekt succes met haar campagne ‘Stap van de olifant af!’. Op Wereld Olifanten Dag, maandag 12 augustus, publiceert ze een lijst met olifantvriendelijke reisorganisaties. Op deze lijst staan grote namen als Arke, Oad Reizen, Djoser reizen, Shoestring, SNP Natuurreizen en Baobab. Deze organisaties hebben, mede dankzij de campagne van WSPA, besloten om hun beleid aan te passen en olifantenritjes en –shows volledig uit hun reisaanbod te schrappen.

  • CC Naeem Ebrahimjee Olifantenritjes leveren mooie kiekjes op maar zijn een slechte zaak voor het dierenwelzijn. CC Naeem Ebrahimjee

Ruud Tombrock, directeur WSPA Nederland: “We zijn erg blij dat we een lijst kunnen publiceren met vijftien reisorganisaties die olifantvriendelijke reizen aanbieden. Dit succes is mede te danken aan de grote hoeveelheid mensen die onze campagne steunen. Zo hebben nu al ruim 20.000 mensen beloofd om geen olifantenritje meer te maken of olifantenshow te bezoeken. WSPA zal er bij de overige reisorganisaties op blijven aandringen ook van de olifant af te stappen. We hopen dan ook snel meer namen aan deze lijst te kunnen toevoegen.”

Mythes

De belangenorganisatie wil ook de mythes doorprikken die er bestaan rond olifantentochten en mensen bewust maken wat voor een leed deze grote dieren moeten door staan voordat ze zogenaamd gedomesticeerd zijn. Dat weten de meeste toeristen niet, zegt de organisatie. Voor het vangen van een babyolifant moeten meerdere olifanten worden gedood, want de moeders en tantes in een kudde zullen het jong beschermen. Eenmaal gevangen wordt het jong vaak geslagen, van slaap onthouden en uitgehongerd, net zolang totdat de wil gebroken is. Daarbij is aantoonbaar bewezen dat een olifantenrug gevoelig is en niet geschikt om iemand te dragen.

WSPA roept Nederlandse reisorganisaties al enkele jaren op om olifantenritjes en -shows te schrappen uit hun reisaanbod. Deze oproep heeft nu geleid tot een beleidsverandering bij meerdere grote Nederlandse reisorganisaties, waaronder Baobab en Oad Reizen.

“WSPA heeft onze ogen geopend met betrekking tot de olifantenritten en olifantenshow, ere wie ere toekomt. Dit kunnen we niet verkopen, niet aan onze reizigers en niet aan onze kinderen. Vandaar dat wij dit initiatief van harte steunen,” zegt Mark Groen, Managing Director Baobab Reizen. Sinds 2012 biedt Oad Reizen alleen nog olifantvriendelijke excursies aan. In plaats hiervan biedt ze olifantvriendelijke alternatieven, zoals een bezoek aan Elephant Nature Park in Thailand.

Dit artikel verscheen eerder op De Aziatische Tijger.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift