Rel over ijzererts in Sierra Leone

In Sierra Leone is ruzie ontstaan over een lease-overeenkomst die het mogelijk moet maken ijzererts te winnen in het Gola-regenwoud. Een dorpshoofd tekende in april zonder medeweten van de lokale bevolking een contract met een mijnbouwbedrijf.

Leden van het ‘chiefdom’ Tonkia bereiden een rechtszaak tegen hun leider voor omdat ze niet willen dat hun grondgebied, Baglia Hills, de komende vijftig jaar in handen komt van het Britse bedrijf Sable Mining.

Mijnbouwbedrijven azen al lang op dit land vanwege de vermoede rijkdom aan ijzererts. In Baglia Hills zou voor naar schatting 115 miljard euro aan ijzererts te winnen zijn.

De Tonkia-gemeenschap is woedend over de deal. “De chief is de bewaker van het land, hij kan het niet verkopen”, zegt Alfred Williams, lid van de Associatie van Tonkia-Afstammelingen. Volgens Williams wist de bevolking niet van de overeenkomst totdat de lokale media erover berichtten op basis van een verklaring van Sable Mining.

Geen vergunning

Wat de zaak nog controversiëler maakt, is dat president Ernest Bai Koroma het 75.000 hectare tellende regenwoud in december tot beschermd gebied en nationaal park heeft verklaard. Het Gola-regenwoud hoort bij de top 25 van gebieden die rijk zijn aan biodiversiteit.

De regering is een onderzoek begonnen naar wat ze noemt een “illegale landverkoop.”

Kate Garnett van de Bosbouwbeheer en Faunabeheer Eenheid van de overheid, zegt dat Sable Mining opgelicht is door “iemand ter plaatse.” De overheid heeft een verklaring uitgegeven waar in staat dat verkoop van Baglia Hills en mijnbouw in het regenwoud illegaal is.  

Volgens Jonathan Sharkar, verantwoordelijke voor mijnbouw bij het ministerie van Minerale Hulpbronnen, is er nooit contact geweest met Sable Mining Africa. “Sable Mining heeft geen vergunningaanvraag gedaan in dit land en we zijn ook niet met het bedrijf in gesprek.” Landrechten zijn volgens hem bovendien alleen rechten op het “oppervlak”, wat in de grond zit is van de overheid.

Een woordvoerder van Sable Mining bevestigt dat het bedrijf geen exploitatievergunning heeft voor Baglia Hills. Het mijnbouwbedrijf wil verder geen commentaar geven en verwijst naar eerder dit jaar uitgegeven verklaringen. In die verklaringen stelt Sable Mining dat de eigendomsdocumenten geregistreerd zijn bij de overheid. De regering ontkent dat echter.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.