Rel tussen Indonesië en Saoedi-Arabië om onthoofding

Indonesië heeft zijn ambassadeur uit Saoedi-Arabië teruggeroepen nadat het land zonder kennisgeving een Indonesische huishoudster heeft geëxecuteerd, twee weken geleden. Beide landen hebben boos aangekondigd dat de grenzen voor gastarbeiders zullen dichtgaan.

Roiaiti Beth Sabotti Sarona is onthoofd in Saoedi-Arabië na te zijn veroordeeld voor de moord op de Arabier Khairiya bint Hamid Mijlid. Ze zou Mijlid een paar keer met een gewoon mes en een hakmes hebben gestoken. Het motief is door de autoriteiten niet bekend gemaakt.

Bloedgeld

Er wonen maar liefst 1,2 miljoen Indonesische migranten in Saoedi-Arabië. Daarvan zitten er nog 23 in een Saoedische dodencel. Hun regering heeft nu een speciale taskforce opgezet om hen bij te staan in hun beroep. Ze probeert Saoedi-Arabië ertoe te brengen de qisas toe te staan, het bloedgeld dat moet worden betaald aan de families van de slachtoffers.

“Qisas is gebruikelijk”, zegt Joe Stork, die bij Human Rights Watch verantwoordelijk is voor het Midden-Oosten. “Het wordt gesanctioneerd door het islamitisch recht, zoals in Saoedi-Arabië geldig is. Je mag zelf het bedrag vaststellen, en het slachtoffer heeft het recht te weigeren. De maatschappij zet de familie vaak onder druk om het bloedgeld te accepteren. Saoedi-Arabië heeft er baat bij om hierover te onderhandelen, want het zou tegenstanders van de doodstraf wereldwijd tevreden stellen.”

Martua Batubara, woordvoerder voor het ministerie van Justitie in Indonesië, zei in de Jakarta Globe dat Saoedi-Arabië heeft toegezegd de zaken te herzien. De regering heeft bovendien 316 Indonesische gevangen teruggestuurd naar hun land van herkomst.

De terdoodveroordeelden zijn officieel schuldig bevonden, maar mensenrechtenadvocaten maken zich zorgen over de processen in Saoedi-Arabië en over het groeiend aantal executies.

Moratorium

Vorige week zei president Yudhoyono in een televisietoespraak dat hij vanaf 1 augustus een moratorium instelt op arbeidsmigratie naar Saoedi-Arabië. “Migranten worden er slecht behandeld”, zegt T. Kumar van Amnesty International in de Verenigde Staten. “Meer dan een miljoen Indonesiërs doen huishoudelijk werk. Zij worden door de wet niet goed beschermd.”

In antwoord op het Indonesische moratorium kondigde de Saoedische minister van Arbeid donderdag een stop af op de verstrekking van tijdelijke werkvergunningen aan migranten uit Indonesië, maar ook uit de Filipijnen.

Indonesische bewindspersonen maken zich geen zorgen. “Dat zeggen ze vaak, maar ze nemen nog steeds gastarbeiders van ons”, zei de Indonesische minister van Arbeidskracht en Migratie volgens de Jakarta Globe.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.