Religieus rechts likt zijn wonden

Religieus rechts in de Verenigde Staten likt zijn wonden na de verkiezing van senator Barack Obama tot president. Het is echter te vroeg de beweging al dood te verklaren, zoals sommige media doen.
Erg waarschijnlijk is het niet dat religieus rechts op korte - of lange - termijn een onbetekende rol zal gaan spelen. Relevanter is de vraag hoe religieus rechts zich zal gedragen tijdens de regering-Obama en welke stappen de beweging zal zetten om de teleurgestelde, ontmoedigde en boze achterban weer nieuw leven in te blazen.

Hoewel Obama’s overwinning een grote nederlaag voor de beweging is, werden ook enkele successen behaald. In Florida, Arizona en Californië stemden kiezers tegen het homohuwelijk. Slechts een half jaar geleden besloot het Californische hooggerechtshof het huwelijken tussen homo’s toe te staan.

Verschillende anti-abortusmaatregelen haalden het echter niet, inclusief een draconische anti-abortuswet in South Dakota, een poging om abortus voor minderjarigen te bemoeilijken in Californië en het controversiële ‘Personhood Amendment’ in Colorado, dat eitjes vanaf het moment van de bevruchting de juridische status van ‘persoon’ moest geven.

Binnen enkele uren na de verkiezingsuitslag gaven diverse leiders van religieus rechts al verklaringen uit. “We moeten onze boodschap van gezinswaarden en de heiligheid van het leven consistent blijven uitdragen”, zei dr. Richard Land, voorzitter van de Ethics & Religious Liberty Commission van de Zuidelijke Baptisten. “We moeten aantrekkelijke en uitgesproken kandidaten zoeken die zich daarvoor sterk maken.”

Donkere dagen


Tony Perkins, voorzitter van de invloedrijke lobbygroep Family Research Council in Washington, voorspelt donkere dagen voor de conservatieve christelijke beweging. Hij verwacht “aanvallen op onschuldig menselijk leven”, in een poging alle verworvenheden van de pro-lifebeweging uit te wissen. “Ik denk dat zelfs onze vrijheden onder vuur komen te liggen.”

Mathew Staver van de Liberty Council stelt dat een stem op Obama een stem is die verandering boven inhoud stelt. Kiezers hebben volgens hem Obama’s linkse agenda over het hoofd gezien. “In Arizona, Californië en Florida is tegen het homohuwelijk gestemd, maar twee van die staten gingen naar Barack Obama.”

We moeten onze boodschap van gezinswaarden en de heiligheid van het leven consistent blijven uitdragen.
Nieuw leiderschap



De Liberty Council riep op tot nieuw leiderschap binnen de conservatieve beweging. “Als we onze basis weer willen opbouwen, hebben we nieuwe leiders nodig. Conservatieven hebben hun conservatieve waarden in de steek gelaten en slecht bestuurd. Dominees hebben slecht gecommuniceerd. Scholen en universiteiten hebben niet goed les gegeven. De meeste Amerikanen voelen zich aangetrokken tot het conservatieve gedachtegoed, maar alleen als het duidelijk gecommuniceerd wordt. Vandaag beginnen we met de wederopbouw.”
Op zijn blog ‘Flash Traffic’, concentreerde de christelijke zionist en bestseller-auteur Joel Rosenberg zich op de reactie in het Midden-Oosten op de overwinning van Obama. Rosenberg, die eerder werkte voor oud-premier Benjamin Netanyahu van Israël en de Israëlische auteur Natan Sharansky, schreef dat Iran blij is met Obama. “Omdat het nu veel onwaarschijnlijker is geworden dat de VS actie zullen ondernemen om het Iraanse programma voor nucleaire wapens te stoppen.” De leiders in Irak verkeren daarentegen in mineurstemming, stelt hij, aangezien de kans op een snelle terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak is toegenomen.

Hoewel de kracht van religieus rechts iets te lijkt zijn afgenomen, zal de beweging een kracht van betekenis blijven. Een dag na de grote verkiezingsnederlaag, kondigde het team achter  ‘Amendment 48’ in Colorado aan een nieuwe nationale organisatie te zullen oprichten, Parenthood USA. Die organisatie moet staten helpen bij het in stemming brengen van voorstellen over de erkenning van bevruchte eicellen als ‘persoon’.
 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.