Religieuze tolerantie in verdrukking door 'oorlog tegen terreur'

Het geweld tegen aanhangers van een andere religie is in 2002 toegenomen, zo blijkt uit een rapport van de speciale VN-rapporteur voor geloofsvrijheid. De eerste oorzaak daarvan is het uitroepen van ‘de islamterreur’ als publieke vijand nummer één.

In zijn jaarrapport, bedoeld voor de Algemene Vergadering van de VN, maakt rapporteur Abdelfattah Amor de balans op van het wereldwijde geweld tegen minderheidsreligies. Zoals steeds krijgen India, Pakistan en China ervan langs. Maar dit jaar nemen de Verenigde Staten een prominente plaats in. Het aantal gewelddaden tegen moslims en mensen van Arabische origine, is in de VS sterk gestegen sinds 9/11.

In zijn jaarrapport, bedoeld voor de Algemene Vergadering van de VN, somt Amor bekende en minder bekende gevallen van ‘islamofobie’ in de VS op. Naast van spontane gevallen van straatagressie tegen moslims, mensen van Arabische origine en (voor moslims gehouden) Indiërs, werd de islam in de VS ook het voorwerp van aanvallen met voorbedachten rade. In augustus vorig jaar konden de autoriteiten in de staat Florida een plan verijdelen om 50 moskeeën en islamitische culturele centra op te blazen. In maart 2002 werden twee schoten afgevuurd op een grote moskee in Chicago, waar op dat moment 100 mensen aanwezig waren.

De VN-rapporteur wijst enkele bekende Amerikanen met de vinger omdat ze haatpraat verkondigden aan het adres van de islam. De vijandigheid tegen al wat islamitisch of Arabisch is, werd in 2002 gevoed door de media en door uitspraken van bekende figuren. Evangelist Franklin Graham, die in augustus vorig jaar verkondigde dat de islam een kwade en doortrapte religie is” en de Amerikaanse Justitieminister John Ashcroft, die in november op de radio verklaarde dat de islam een religie is waarin God je vraagt je zonen voor hem te offeren, zijn de bekendste voorbeelden op Amors lijstje.

Maar wat te denken van de oproep die predikant Pat Robertson vorig jaar lanceerde op de alom bekeken zender Christian Broadcasting Network? De islam is geen religie die vreedzaam kan leven met andere. De moslims willen coëxisteren tot ze kunnen controleren, domineren en vernietigen. Het rechtse blad ‘National Review’ riep kort na de aanslagen op tot een open oorlog tegen moslims. We weten wat voor moordzuchtige maniakken moslims zijn. We moeten hun landen binnenvallen, hun leiders doden en hen tot het christendom bekeren, schreef columniste Anne Coulter.

De VS moeten de verspreiding van ‘islamofobie’ stoppen, zo zegt de speciale VN-rapporteur voor geloofsvrijheid. De (Amerikaanse) media blijven en negatief en onjuist beeld ophangen van bepaalde religieuze groepen.

Sinds 2002, zo blijkt uit het rapport, gebruiken regeringen in de hele wereld de nationale veiligheid als voorwendsel om de geloofsvrijheid in te perken. India, Pakistan en China zijn in hetzelfde bedje ziek. In India kreeg niet enkel de islam het hard te verduren; het fanatieke hindoeïsme keerde zich ook tegen kasteloze Dalits die zich wilden bekeren tot andere godsdiensten en tegen christenen. In Pakistan is er volgens Amor sprake van een stijgend aantal geweldplegingen in naam van de religie. China wordt opnieuw de vervolging van de Falun Gong sekte aangewreven.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift