Rellen Al-Aqsa

Jom Kippoer of de grote verzoendag, het belangrijkste feest van het jaar voor joden, kondigde zich zondag aan met een stevige rel aan de Tempelberg, nabij de Al-Aqsa moskee in de oude stad van Jeruzalem. Palestijnse jongeren geraakten slaags met de Israëlische politietroepen, nadat een groep joden deze betwiste heilige plek was binnengekomen.
 De versies over wat de initiële bedoeling was van het bezoek van de joodse groep en of het al dan niet over ultranationalistische joden ging, lopen sterk uiteen naargelang Palestijnse of Israëlische nieuwsbronnen. Volgens het Palestijnse nieuwsagentschap Ma’an ging het om duidelijke provocatie door joodse demonstranten. Maar volgens de woordvoerder van de Israëlische politie begonnen 150 bijeen gestormde Palestijnen de joden –die als niet-moslims bezoekrecht hebben tijdens bepaalde uren­­- met stenen te bekogelen.
 De Israëlische krant Ha’aretz citeerde Rabah Bkirat, een vertegenwoordiger van de religieuze organisatie die instaat voor het beheer van de Al-Aqsa site. Volgens Bkirat betrof het joodse demonstranten die slogans begonnen te zingen en reacties van de moslimbezoekers uitlokten. Volgens hem begonnen toegestormde Palestijnen pas met stenen te gooien nadat de politie geweld gebruikte.
 Tijdens de gevechten zetten de Israëlische ordetroepen stun granaten in, en er werd ook melding gemaakt van rubberkogels, al werd dat niet officieel bevestigd. Een twintigtal Palestijnen en, volgens politiebronnen, 17 agenten geraakten gewond. Acht Palestijnen werden opgepakt.

 Gevaarlijke provocatie


Zowel Hamas als Islamic Jihad veroordeelden de gebeurtenissen als pure provocatie. Hamas sprak van een “zionistisch misdrijf”. De Tempelberg blijft een zeer gevoelige site, op één dag na werd hier negen jaar geleden de Al-Aqsa Intifada ingeluid, toen Ariel Sharon de Palestijnse moslims voor het hoofd stootte met een bezoek aan de Tempelberg.
Overigens is deze tweede intifada nooit officieel stopgezet. Islamistische stemmen riepen –volgens nieuwsberichten van Ma’an- op tot een nieuwe opstand en spraken dreigende taal ten aanzien van Israël. Het incident op de Tempelberg komt op een moment nadat Israëlische veiligheidstroepen drie Gaza-militanten doodde bij een luchtaanval. De spanningen hierover waren al hoog opgelopen.

 Verhoogde veiligheid tijdens Jom Kippoer


Na het incident bleef de hoogste alarmfase over de oude stad gelden. Israël riep ook een verhoogde staat van paraatheid in over het hele land. Jom Kippoer gaf ook in het verleden al aanleiding tot incidenten.
Verder bleef het rustig tot nu toe. De joden gingen verder met hun gebeden aan de klaagmuur.
De viering van Jom Kipoer legt Israël twee dagen lam, het openbare leven stopt en de Israëlische straten lopen leeg. En dat heeft ook gevolgen voor de Palestijnen in de Bezette Gebieden. Checkpoints en bepaalde wegen worden immers gesloten voor minstens anderhalve dag. Op het checkpoint van Qalandia, tussen Ramallah en Jeruzalem, zou geen doorkomen meer zijn. ‘We weten het nooit helemaal zeker, wanneer Israël maatregelen aankondigt. De ene kan dan door een checkpoint geraken, de andere niet. Ach, we zijn intussen al zoveel gewend’, is het gelaten antwoord van Sara, een Palestijnse die bijna dagelijks tussen Ramallah en Jeruzalem pendelt. ‘Of we nu nog doorkunnen of niet, feit is dat ik op zeker speel en om twaalf uur ten laatste terug richting Jeruzalem moet.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.