Rellen in Bangladesh na veroordeling

In verschillende steden in Bangladesh zijn rellen uitgebroken. Mensen protesteerden tegen de levenslange opsluiting van Abdul Quader Molla, een kopstuk van de moslimpartij. De 64-jarige man werd schuldig bevonden aan massamoorden tijdens de Bevrijdingsoorlog in Bangladesh, maar volgens de protesterende menigte gaat het om een politieke afrekening.

  • Steve Evans Bengalese mannen tijdens vrolijkere tijden in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Steve Evans

Abdul Quader Molla is de vierde man in de hiërarchie van de Jamaat-e-Islami partij. Jamaat is de grootste moslimpartij van het land en zetelt in de oppositie. ‘Hij nam rechtstreeks deel aan de slachting van meer dan 350 burgers’, verkondigde de aanklager Mohammad Ali aan AFP. Molla is de tweede man die door het Internationale Misdadentribunaal wordt bestraft. Vorige maand kreeg Abul Kalam Azad, een ex-functionaris van de partij, de doodstraf wegens zijn betrokkenheid bij massamoorden in die Onafhankelijkheidsoorlog.

Die laaide op in 1971. Pakistan probeerde destijds om de onafhankelijkheid van het toenmalige Oost-Pakistan te voorkomen. Dat gebied kennen we vandaag als Bangladesh. Volgens de Bengalese regering werden meer dan drie miljoen mensen gedood in de oorlog met Pakistan. Volgens onderzoekers schommelt het aantal doden echter tussen de 300 000 en  500 000. Mensenrechtenorganisaties uitten al eerder hun twijfels over de processen.

Molla werd schuldig verklaard voor vijf van de zes aantijgingen, waaronder ook die van massamoord. Hij pleitte echter onschuldig over de hele lijn. ‘Hij verdiende de doodstraf wegens ernstige misdaden, maar de rechtbank gaf hem een levenslange gevangenisstraf’, verklaarde procureur-generaal Mahbubey Alam in de Bangkok Post.

Oneerlijk proces

Het tribunaal werd in het leven geroepen door premier Hasina Wajed. De rechtbank, die in de hoofdstad Dhaka huist, is fel gecontesteerd. Er wordt gefluisterd dat de premier het tribunaal gebruikt om haar politieke tegenstanders uit de weg te ruimen. Voor de rechtbank staan immers enkel oppositieleden terecht. Buiten Molla staan nog tien andere oppositiefiguren terecht voor oorlogsmisdaden. De hele partijtop van Jamaat wordt beschuldigd, maar ook twee leden van de Nationalistische Partij van Bangladesh. Die partij zetelt eveneens in de oppositie. Alle beschuldigden pleiten onschuldig. Jamaat-e-Islami kondigde alvast protestacties aan en eist de vrijlating van al haar leden.

Onlusten over het hele land

De ordediensten waren massaal aanwezig in de hoofdstad Dhaka. Meer dan 10 000 politiemensen moesten de veiligheid garanderen. Scholen waren gesloten, net als vele winkels en bedrijven. De snelwegen naar de hoofdstad lagen er verlaten bij.

Ondanks de strenge veiligheidsmaatregelen kwam het in Dhaka en andere steden tot schermutselingen tussen betogers en de ordediensten. De politie deelde ook mee dat op maandagnacht een jongeman om het leven kwam toen Jamaat-aanhangers een bus in brand staken. Vier andere mensen raakten gewond. In Rajshahi, in het noordwesten van het land, gooiden aanhangers van de moslimpartij met zelfgemaakte vuurbommen naar de oproerpolitie. De ordediensten reageerden met traangas en vuurden ook rubberen kogels af op de menigte.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.