'Remedie van Moyo fataal voor ontwikkelingslanden'

‘De diagnose van Dambisa Moyo is nogal kort door de bocht en fataal qua remedie’. Dat schrijft Dirk Van der Maelen (sp.a) in een reactie op de MO*lezing met Dambisa Moyo van afgelopen vrijdag.
  • Bart Vanacker Dambisa Moyo Bart Vanacker
‘Omdat sommige hulp schadelijk was, moeten we nog niet alle hulp afschaffen’, vindt Van der Maelen. De sp.a-er vreest dat Moyo tegelijk het kind met het badwater wil weggooien. ‘De resultaten van onze hulp hangen af van hoe en wanneer we ze geven. Daarom vind ik juist dat we de Belgische hulp moeten koppelen aan het respect voor mensenrechten, de opbouw van een rechtsstaat, de democratisering en transparantie in de rekeningen van de partnerlanden’, zegt Van der Maelen in een opiniestuk op deze site.
De remedie, economische groei om armoede te bestrijden, vindt Van der Maelen een huiveringwekkende gedachte: ‘Zonder sterke instellingen en mondige middenklasse, leidt economische groei alleen maar tot sociale achteruitgang. Onze ontwikkelingssamenwerking bevat veel expertise bij het versterken van overheidsinstellingen en middenveldorganisaties. We zullen deze grote meerwaarde niet meer kunnen bieden als we onze ontwikkelingshulp afschrijven.’

Zinzen


Ook Walter Zinzen heeft in een opiniestuk in de krant De Standaard gereageerd op de MO*lezing van Moyo. Hij vraagt zich ondermeer af waarom Moyo wereldwijd zulke heftige reacties uitlokt. ‘Waarschijnlijk omdat ze de eerste stem uit Afrika zelf is, die met een radicaal standpunt komt: stop over een periode van vijf jaar met alle vormen van (ontwikkelings)hulp.’
Zinzen is het met de critici eens dat haar alternatief, meer vrije markt, meer handel met Azië dan met Europa en de VS en meer kapitalisme, niet erg geloofwaardig is. ‘Maar in haar analyse slaat ze spijkers met koppen, daar kan niemand omheen. Iedere weg, die in Afrika wordt aangelegd door de Wereldbank (of door China), ieder ziekenhuis dat wordt ingericht of iedere school, die wordt gebouwd met buitenlands geld, ontslaat de lokale potentaten van hun verantwoordelijkheid om dat zelf te doen en houdt op die manier de corruptie in stand’, schrijft hij.

Neoliberale fouten rechttrekken


‘Veel van de feiten die Dambisa aanhaalt snijden hout. Maar dat er geen alternatief zou zijn voor het neoliberalisme en dat wij dus alleen maar lessen kunnen trekken om neoliberale fouten recht te trekken (en niet aan een ander systeem te werken) maakt van haar en haar kritieken objectief een nuttig instrument in handen van het kapitalisme’, schrijft  Louis Callewaert in een reactie op onze site.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3210   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift