Remedies tegen tropische ziekten komen steeds meer uit het Zuiden

Kleine bedrijven uit landen als Brazilië, China, India en Zuid-Afrika ontwikkelen steeds meer geneesmiddelen tegen tropische ziekten. Als ze wat meer hulp krijgen om hun nieuwe remedies breder te verspreiden, kunnen ze tientallen miljoenen mensenlevens redden.
Ruim een miljard mensen lijden aan tropische ziekten als knokkelkoorts en schistosomiasis en infecties met parasieten als mijnwormen. De reuzen uit de farmaceutische wereld laten die kwalen grotendeels links liggen omdat er weinig geld mee te verdienen valt, waardoor critici het over “verwaarloosde ziekten” hebben.

Maar die omschrijving klopt niet helemaal, zeggen de auteurs van een studie die dinsdag (3 november) werd gepubliceerd in het medische vakblad Health Affairs. Een kleine tachtig biomedische bedrijven in Brazilië, China, India en Zuid-Afrika produceerden de voorbije jaren 123 vaccins, geneesmiddelen en tests tegen malaria, aids en tuberculose maar ook tegen het hele rijtje met verwaarloosde tropische ziekten. Bij zowat de helft daarvan gaat het om echt nieuwe middelen.

Marktkansen



“Kleine en middelgrote biomedische bedrijven uit de ontwikkelingslanden proberen lokale noden te dekken met betaalbare innovatie”, zegt Peter Singer van de Universiteit van Toronto, een van de auteurs van de studie. “Volgens de eigenaar van een van die ondernemingen zijn wat wij ziekten van de armen noemen, voor hen marktkansen”.

De studie pleit voor een Global Health Accelerator (GHA), een project dat nieuwe geneesmiddelen tegen tropische ziekten ook naar verafgelegen landen kan helpen te verspreiden. Het project zou daartoe onderzoekers, bedrijven overheidsinstanties, investeerders en donorlanden samenbrengen in steeds wisselende internationale constellaties.

“De Global Health Accelerator zou een soort FedEx worden voor nieuwe geneesmiddelen, tests en vaccins”, zegt Singer. Naast financiering hebben kleinere bedrijven ook nood aan advies bij de marketing en de distributie van hun vondsten.   

Volgens Sarah Frew, een andere auteur van de studie, zijn er in de ontwikkelingslanden zeker vijfhonderd biomedische bedrijven en ook veel onderzoeksinstellingen die een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tegen tropische ziekten. Ook Maleisië, Indonesië en Mexico tellen volgens haar bedrijven die tot een doorbraak kunnen leiden in de strijd tegen belangrijke aandoeningen.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.