Republikeinen azen op migratie- en milieuwetgeving

Als de conservatieven het vandaag (dinsdag) halen in de Amerikaanse parlementsverkiezingen, dan is een langverwachte hervorming van de immigratiewetgeving waarschijnlijk ten dode opgeschreven. Hooggeplaatste Republikeinen hebben ook al hun oog laten vallen op milieuagentschap EPA en het Amerikaanse klimaatbeleid.

Alles wijst erop dat de Republikeinen bij deze verkiezingen een meerderheid krijgen in het Huis van Afgevaardigden en mogelijk ook in de Senaat, na een verkiezingsstrijd die getekend werd door enorme budgetten en de opkomst van een machtige reactionaire beweging, de Tea Party Movement.

Immigratie

Nog voor het begin van de verkiezingsstrijd bleek dat binnen de Republikeinse partij een harder standpunt rond immigratie aan populariteit won. De partij staat een beleid voor dat meer nadruk legt op grensbewaking en amnestie voor illegale immigranten terugschroeft. Alle Republikeinse kandidaten voor de Senaat zijn bijvoorbeeld voorstander van een betere grensbewaking. De kandidaat in Arkansas stelt zelfs voor om de Amerikaanse grondwet te veranderen, zodat wie op Amerikaanse bodem geboren wordt niet noodzakelijk het Amerikaanse staatsburgerschap krijgt.

In de VS leven naar schatting elf miljoen mensen die het land illegaal binnengekomen zijn. Vier op de vijf zijn van Latijns-Amerikaanse afkomst, en veel Republikeinse kandidaten zien een strengere controle van de Mexicaanse grens als oplossing. Vooral in de westelijke staten, die dichter bij Mexico liggen, krijgt dat idee veel bijval. In veel van die staten wordt vandaag ook een gouverneur gekozen. In Arizona is dat naar alle waarschijnlijkheid de zittende Republikeinse kandidaat, die in april een beruchte wet tekende waardoor de politie “verdachte” migranten kan aanhouden. Hij klom meteen opvallend in de peilingen.

Vreemd genoeg kan de tendens toch nog in de kaart spelen van de Democraten. Als de “Latino’s” gealarmeerd worden door de antimigratieretoriek van de Republikeinen, gaan ze misschien in groten getale stemmen. En uit onderzoek blijkt dat 70 procent onder hen voor Democraten stemt.

EPA

Een tweede slachtoffer van een zegedronken Republikeinse partij wordt naar alle waarschijnlijkheid het milieu- en klimaatbeleid van de regering-Obama. Hooggeplaatste Republikeinen zijn volgens de krant LA Times van plan een harde aanval te lanceren op de klimaatvoorstellen van de regering-Obama en op wetenschappers die luchtvervuiling in verband brengen met de klimaatverandering.

Mikpunt van de aanval wordt volgens de bronnen in de krant het Amerikaanse milieuagentschap EPA. De campagne zal het beeld ophangen van het EPA dat zijn macht misbruikt en de economie schade toebrengt met nodeloze regelgeving. Het Witte Huis overweegt alvast om meer juristen in dienst te nemen om juridische aanvallen op de autoriteit van de EPA en andere overheidsinstellingen op te vangen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift