Republikeinen kunnen met Bush alleen verliezen

Het lijkt er steeds meer op dat de Amerikaanse Congresverkiezingen van 7 november voor de Republikeinen op een nederlaag uitdraaien. Vooral de onpopulariteit van president Bush door zijn desastreuze oorlog in Irak dreigt de hoop van de Republikeinen om de macht in het Congres te behouden als sneeuw voor de zon te doen smelten.
De Republikeinen mogen terecht bezorgd zijn. Volgens politieke analisten liggen de Democraten aan kop om de komende Congresverkiezingen te winnen. Vooral in het Huis van Afgevaardigden, waar alle 435 zetels moeten verkozen worden, lijken de Democraten voor het eerst sinds 1994 een nipte meerderheid te kunnen behalen.

Irak en het gebrek aan vertrouwen bij een meerderheid van de Amerikaanse bevolking in de aanpak van de oorlog is voor de Republikeinen het grootste nadeel in de aanloop naar de verkiezingen. Volgens de laatste peilingen staat tweederde van de Amerikaanse bevolking niet achter de Irak-politiek van George W. Bush en zijn partij.

Bush beseft dat de inzet hoog is. Als de Democraten een meerderheid behalen in het Huis van Afgevaardigden, kunnen zij niet alleen de wetgevende agenda van de president lam leggen, maar ook zeer schadelijke onderzoeken instellen naar beschuldigingen van corruptie en grove onbekwaamheid van de regering-Bush, van Irak tot de orkaan Katrina.

Het Witte Huis probeert het onheil af te wenden en lanceerde daarom een grootschalige campagne in de aanloop van de vijfde verjaardag van 9/11 om de risico’s te benadrukken als de VS zich uit de ”oorlog tegen de terreur” zouden terugtrekken. Maar steeds meer lijkt Irak in het gezicht van Bush en zijn Republikeinen te ontploffen. In de aanloop naar de verkiezingen is er alleen maar slecht nieuws. Zo moeten de gevechten tegen de Taliban in Afghanistan worden opgevoerd en heeft de dodentol onder de Amerikaanse troepen in vijf jaar oorlog de grens van 3.000 bijna overschreden.

Ook de zorgen over de economie, in het bijzonder de stagnatie van de nettolonen en de scherpe stijging van de olieprijzen, hebben bijgedragen aan een sterke golf van antipathie jegens de regering onder de Amerikaanse bevolking. Al deze problemen hebben veel „gematigde” Republikeinse afgevaardigden in een moeilijke positie geplaatst. Om de uitdagingen van de Democraten te overleven, hebben velen van hen geprobeerd om afstand te nemen van de president, vooral inzake zijn Irak-beleid.

Ondanks de onpopulariteit van president Bush hebben de Republikeinen echter een aantal cruciale voordelen waarvan hun rivalen alleen kunnen dromen, zoals de grotere campagnebudgetten en de macht van het Witte Huis om openbare evenementen te beïnvloeden of zelfs te controleren. (YD/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3233   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift