Republikeinen lanceren aanval op Amerikaans milieuagentschap

In de VS hebben Republikeinen een nieuwe aanval geopend op het milieuagentschap EPA. Ze stellen in het Congres niet alleen de jurisdictie van het agentschap ter discussie, maar willen ook het budget met 1,6 miljard dollar verminderen, bijna een vijfde.

Volgens Lisa Jackson, hoofd van het EPA, vormen de aanvallen onderdeel van een groter Republikeins project om jaren van milieubescherming en veiligheidsbeleid terug te draaien. De Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden heeft het over “overregulering die massaal banen kost”.

Commissie


De Republikeinen beheersen de Commissie Energie in het Huis van Afgevaardigden en gebruiken die om de macht van het EPA drastisch te verminderen. De voorzitter van de commissie, de Republikein Fred Upton, zei eerder deze week nog dat hij niet geloofde in de menselijke invloed op de klimaatverandering. Bovendien willen de Republikeinen besparen en regelgeving inperken, en het EPA vormt een logisch doelwit.

Naast een voorgestelde besparing op het EPA-budget met 17 proent, bestrijden de Republikeinen ook de bevoegdheid van het agentschap om de uitstoot van broeikasgassen te reguleren. Het agentschap kan echter bogen op een uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof, dat die bevoegdheid expliciet toekende.

Jackson


De Republikeinen in de commissie wilden Jackson niet horen, maar een Democratische minderheid kon haar toch uitnodigen. Jackson maakte dankbaar van de gelegenheid gebruik om voluit de noodzaak van het EPA en de milieuwetgeving in de verf te zetten.

“Ik ben hier niet om uw commissie te zeggen dat broeikasgassen geen probleem zijn”, zei ze. Volgens Jackson zou het Republikeinse voorstel “delen van de Clean Air Act afschaffen, een historische wet waar alle Amerikaanse kinderen en volwassenen op vertrouwen omdat die hen te beschermt tegen schadelijke luchtvervuiling.”

De hoorzittingen zorgden voor ophef. Henry Waxman, de voormalige voorzitter van de commissie, gaf een brief vrij waaruit bleek dat zelfs het voormalige EPA-hoofd Steven Johnson tijdens de regeringsperiode van George Bush al stelde dat het EPA de juridische plicht had om broeikasgassen te reguleren. Die oproep zou toen tegenkanting gekregen hebben van onder meer vice-president Dick Cheney.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.