Republikeinse senatoren luisteren niet meer naar Bush - analyse

De Amerikaanse senaat keurde gisteren (dinsdag) een amendement goed dat de regering verplicht de voorwaarden voor terugtrekking uit Irak vast te leggen. Keren de Republikeinse parlementsleden zich af van hun president?

Op papier zijn ze nog steeds loyaal aan het Witte Huis, maar in de praktijk negeren steeds meer Republikeinse parlementsleden de marsorders van de president. Met name als het gaat over controversiële dossiers als Irak of het misbruik van verdachten in de ‘oorlog tegen de terreur’.

De senaat keurde gisteren met 79 tegen 19 stemmen het amendement-Warner goed. Dat is een voorwaarde bij de goedkeuring van de Defensiebegroting. Dat departement krijgt 440 miljard dollar voor 2006, maar het Witte Huis moet de voorwaarden voor een terugtrekking uit Irak vastleggen. En accuraat rapporteren hoe dat doel bereikt wordt.

Indiener John Warner (een Republikein die zetelt in de senaatscommissie Defensie) drukt erop dat hij de regering niet in verlegenheid wil brengen. Maar ettelijke waarnemers wezen erop dat zijn voorstel niet veel verschilde van de versie van de Democraten, dat iets verder gaat. De Democraten eisen een concrete vertrekdatum.

Warner liet duidelijk verstaan dat er een einde moet komen aan het Amerikaanse engagement in Irak. Wij hebben ons deel gedaan, beste Irakezen. Het is nu aan jullie, maak voort. Een hemelsbreed verschil met de boodschap van George W. Bush om de huidige koers aan te houden.

Nog twee andere stemrondes deden de president dinsdag afgaan als een gieter. De Republikeinse senaatsfractie keurde mee een wet goed die terreurverdachten de mogelijkheid tot beroep geeft. De gevangenen die in Guantanamo door een militair tribunaal veroordeeld werden, kunnen bij een federale rechtbank in beroep gaan. De Amerikaanse regering heeft zich daar steeds tegen gekant.

En als klap op de vuurpijl keurde een meerderheid van de senaat dinsdag ook het amendement-McCain goed. Dat verbiedt het gebruik van marteling en onmenselijke behandeling van gedetineerden door alle Amerikaanse overheidsinstellingen, ook door de CIA.

Vooral de steun voor het amendement-Warner is opmerkelijk. Het is de meest kritische (Republikeinse) kanttekening bij de oorlog in Irak tot dusver, zegt Jim Cason van de vredesgroep Friends Committee on National Legislation. Het is een duidelijk teken dat een meerderheid van de Republikeinen in de senaat hun vertrouwen in de oorlog verloren zijn.

De koerswijziging is mogelijk een gevolg van de slechte prestatie van de Republikeinse kandidaten bij de tussentijdse lokale verkiezingen vorige week. Een aantal verliezers legt de schuld bij de dalende populariteit van de president. De president heeft een goedkeuringspercentage onder de 40 procent. Amerikaanse presidenten verliezen doorgaans kiezers tijdens hun tweede ambtstermijn, maar de daling van Bush is buitengewoon groot. Enkel Richard Nixon deed slechter, zegt Charlie Cook, een pollingexpert. We zitten onder een kritieke drempel en daardoor overheerst nu een gevoel van redden wie zich redden kan. (MM/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.