Resistente malaria bedreigt wereld vanuit Birma

Politieke hervormingen in Birma komen geen dag te vroeg. In dit land, waar moeilijk bereikbare etnische volkeren leven, wordt de malariaparasiet steeds resistenter tegen het belangrijke medicijn artemisinine.

“Door de politieke veranderingen hebben onze medische hulpverleners meer vrijheid gekregen om gebieden te bereiken die voorheen door het leger afgesloten waren”, zegt Mahn Mahn, secretaris van de Back Pack Health Worker Team (BPHWT), een organisatie die zich richt op gezondheidszorg voor de etnische minderheden in Birma. Eerder moesten de hulpverleners nog met hun backpacks vol medische hulp tussen de mijnen en de kogels door om bij de afgelegen gebieden te komen waar de Karen, de Shan en de Kachin wonen.

Resistentie

Verbeteringen in de politieke situatie hadden niet beter op tijd kunnen komen, nu de dodelijke malariaparasiet, plasmodium falciparum, resistent lijkt te zijn geworden tegen artemisinine, het meest effectieve medicijn tegen malaria. Deze maand schreven malariaonderzoekers in het medische tijdschrift Lancet dat patiënten aan de grens tussen Birma en Thailand steeds langzamer reageren op het medicijn. Dat suggereert dat de resistentie toeneemt.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO riep deze week op om Birma meer aandacht te geven, om de resistentie in de hand te kunnen houden. “De vier landen die het meeste last hebben van de resistentie zijn Cambodia, Thailand, Vietnam and Birma. Hiervan heeft Birma verreweg de grootste problemen”, aldus de WHO. “Door de grote migrantenbevolking, het wijdverspreide gebruik van mondelinge artemisinine en de nabijheid tot India, is Birma cruciaal om de resistentie tegen te houden.”

De WHO probeert de resistentie in te dammen en de resistente parasieten uit te roeien.

Volgens Bill Davis, directeur van het Birmaproject van de organisatie Physicians for Human Rights, is er een sterk verband tussen malaria en mensenrechten. “Onderzoek onder de Karen laat zien dat mensen wier rechten zijn geschonden veel meer kans hadden op malaria dan anderen.” “Gedwongen arbeid, diefstal van voedsel en gedwongen verhuizingen hebben directe gevolgen voor de gezondheid.”

Epicentrum

Volgens de WHO zijn er in 2010 2,4 miljoen gevallen van malaria gemeld in Zuid- en Zuidoost-Azië. 18 procent daarvan traden op in Birma. De regering meldde in dat jaar 788 doden als gevolg van de ziekte. De opkomende artemisinineresistentie past bij het beeld van Zuidoost-Azië als “epicentrum van resistente malaria in de wereld”, aldus de WHO. Ook de strijd tegen de resistentie tegen chloroquinine, eens een populair middel, is hier verloren. Het begon aan de grens tussen Thailand en Cambodja, verwoest door oorlog, en verspreidde zich vandaar over de hele wereld.

Mahn Mahn hoopt dat de regering organisaties langs de grens, zoals de BPHWT, zal erkennen, “zodat we onze gezondheidsprogramma’s kunnen verbeteren”, zei hij. “We kunnen nu geen medicijnen en voorraden in Birma kopen omdat we geen geregistreerde organisatie zijn.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.