Revalidatie voor Pakistaanse oorlogsslachtoffers

De Pakistaanse overheid lanceert een revalidatieplan voor slachtoffers van de strijd tegen het terrorisme. Door het oorlogsgeweld zijn veel Pakistanen gehandicapt geraakt.

In maart van dit jaar begint de overheid met het verzamelen van gegevens over mensen die gewond zijn geraakt door de oorlog in de Federaal Bestuurde Tribale Regio’s (FATA) en de provincie Khyber Paktunkhwa (KP), zegt Mahboob ur Rehman, hoofd van de afdeling fysiotherapie van het Medisch Complex Hayatabad (HMC) in Peshawar.

“We willen voorkomen dat mensen blijvend gehandicapt raken”, zegt hij. Duizenden mensen zijn in de afgelopen jaren slachtoffer geworden van bomaanslagen door de fundamentalistische taliban en aanvallen met Amerikaanse drones. De meerderheid van hen heeft prothesen en orthopedische hulp nodig om weer te kunnen lopen.

Rolstoelen en krukken

Rehman zegt dat, volgens cijfers van de overheid, ongeveer 35.000 mensen zijn omgekomen in de oorlog. Zo’n 60.000 mensen zouden gewond zijn geraakt. Naar schatting hebben 10.000 mensen revalidatiehulp nodig.

Mohammad Haris, een orthopedisch chirurg in het Lady Reading Ziekenhuis in Peshawar, zegt dat zich onder de oorlogsslachtoffers ook vrouwen, kinderen en ouderen bevinden die ledematen zijn verloren.

“Zij hebben rolstoelen, krukken en andere hulp nodig. De meeste mensen zijn arm en kunnen zich geen dure hulp veroorloven die wordt aangeboden door particuliere instituten”, zegt Haris. Veel gehandicapten weten bovendien niet welke behandelingsmogelijkheden er zijn in overheidsklinieken, zegt hij.

Irfanullah (22), die in oktober zijn benen is kwijtgeraakt bij een aanval met mortiergranaten in Noord-Waziristan, kijkt uit naar het nieuwe programma. “Met prothesen kan ik weer leren lopen en een fruitwinkel beginnen”, zegt hij. “Mijn vader is een maand geleden gewond geraakt en bij hem is een been geamputeerd. Ook hij heeft een prothese nodig.”

Taliban

Shagufta Bibi (38) uit Swat zegt dat ze bedlegerig zou zijn geweest als ze geen kunstbeen had gekregen. “Ik zat op het gazon voor mijn huis toen de taliban een handgranaat gooide. Mijn rechterbeen raakte daardoor ernstig beschadigd.”

De taliban zochten hun toevlucht in de tribale regio’s in Pakistan na de Amerikaanse inval in Afghanistan in 2001. Om hun fundamentalistische ideologie kracht bij te zetten, voerden ze vanuit hun nieuwe schuilplaats aanvallen uit op de Pakistaanse troepen, markten en overheidsgebouwen.

Met het revalidatieplan van de overheid is ruim 900.000 euro gemoeid. Dat geld wordt onder meer gebruikt voor prothesen en rolstoelen. Japan heeft daarnaast voor 1,5 miljoen euro  hulpmiddelen ter beschikking gesteld. Gehandicapten mogen deze middelen gratis gebruiken.

“Er worden fysiotherapeuten en orthopedische specialisten benoemd in de districtsziekenhuizen in KP en de FATA. We beginnen met eventuele chirurgische ingrepen, medische en fysieke revalidatie en de mensen krijgen ook een vakopleiding of hulp bij het vinden van werk”, zegt een ambtenaar.

Polio

Openbare ziekenhuizen bieden momenteel wel fysiotherapie aan, maar revalidatie en hulp aan mensen met verlammingen is alleen mogelijk met hulp van private organisaties die zich specialiseren in de hulp aan gehandicapten.

Het programma richt zich niet alleen op oorlogsslachtoffers. In 2005, na een aardbeving waarbij duizenden mensen ernstig gewond raakten, ontstonden voor het eerst ideeën over een revalidatieprogramma. Duizenden kinderen die getroffen zijn door polio kunnen ook gebruik maken van de faciliteiten die het nieuwe programma zal bieden.

Een hogeresolutiefoto is beschikbaar op: http://ipsnews.net/pictures/disab.jpg

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.