Rice benoemt 'havik' tot raadgever

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Condoleezza Rice, heeft de “havik” Eliot A. Cohen benoemd op de belangrijkste raadgeverfunctie van het ministerie. Waarnemers zien in de benoeming een manoeuvre van Rice om zich in te dekken tegen kritiek uit het neoconservatie kamp rond vice-president Dick Cheney.
Cohen volgt op de post van Senior Department Counselor de “realist” Philip Zellikow op, een vertrouweling van Rice die de post in november 2006 verliet uit frustratie over de halfslachtige Amerikaanse politiek vrede te bevorderen tussen Israël en de Palestijnen. Waar Zellikow een voorstander was van diplomatie en onderhandelingen, ziet Cohen meer heil in een krachtdadig militair optreden.
Eliot A. Cohen is professor militaire geschiedenis aan de John Hopkins School of Advanced International Studies en een goede vriend van voormalig vice-defensieminister Paul Wolfowitz, de huidige directeur van de Wereldbank. Hij zit ook in het bestuur van het American Enterprise Institute, een invloedrijke conservatieve denktank die een belangrijke rol speelde in de beslissing van de Amerikaanse president George W. Bush om 30.000 extra soldaten naar Irak te sturen.
Cohen is de man die de term “Wereldoorlog IV” introduceerde voor de oorlog van de VS tegen wat hij de “militante islam” noemt. Hij is een verklaard voorstander van de omverwerping van het regime in Iran en noemt iedereen die in Washington kritiek heeft op Israël “antisemieten”.
Hij is ook de auteur van het boek “Supreme Command”, waarin hij stelt dat grote politieke leiders als Abraham Lincoln en Winston Churchill een beter strategisch inzicht hadden dan hun generaals. Het boek kwam in de belangstelling toen het werd opgemerkt onder de arm van president Bush.
Recenter maakte Cohen brandhout van de aanbevelingen van de Iraq Study Group, die onder leiding van voormalig Buitenlandminister James Baker pleit voor een terugkeer naar de onderhandelingstafel om de conflicten in het Midden-Oosten op te lossen. Cohen is gekant tegen onderhandelingen met Syrië en pogingen om het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen nieuw leven in te blazen.
Rice lijkt nochtans precies die richting te willen uitgaan. Waarnemers interpreteren de benoeming van de ijzervreter Cohen dan ook als een poging om zich in te dekken tegen kritiek uit neoconservatieve hoek. Als raadgever heeft Cohen wel een vinger in de pap maar geen echte beslissingsbevoegdheid. Rice kan zijn adviezen dus naar believen opvolgen of naast zich neer leggen.
“Iemand als Cohen op de zevende verdieping van het ministerie met invloed op de beslissingen kan haar goed uitkomen”, zegt Chris Nelson, auteur van het Nelson Report dat erg populair is bij insiders in Washington, “Condi heeft flankdekking nodig aan de rechterzijde, vooral wanneer ze de Israëli’s ertoe wil dwingen opnieuw ernstig met de Palestijnen over vrede te gaan praten, als voorwaarde voor een groter regionaal akkoord met Saoedi-Arabië en Iran”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.