Rijk Angola investeert in Portugal

Bijna zeven jaar na het einde van de burgeroorlog in Angola doet de olie-industrie in het land gouden zaken. Een flink deel van de inkomsten wordt geïnvesteerd in de economie van de voormalige kolonisator, Portugal.
In het verleden was het Portugal dat goed geld verdiende aan de heropbouw van Angola na vier decennia gewapend conflict. Nu levert de olie-industrie het Afrikaanse land handenvol geld op. Dat wordt deels geïnvesteerd in de Portugese economie.
In 2007 was de Angolese oliesector goed voor een opbrengst van meer dan dertien miljard euro. Het land is de achtste grootste olieproducent in de wereld en de grootste in Afrika, nadat het vorige maand Nigeria achter zich liet. De opbrengsten vloeien integraal naar de Angolese staatskas, want de sector wordt volledig gedomineerd door het overheidsbedrijf Sonangol. Buitenlandse bedrijven kunnen enkel opereren in Angola in samenwerking met Sonangol.
Uitweg uit de crisis
De Portugese overheid en bedrijven zien in de voormalige kolonie een uitweg uit de huidige economische crisis. De Portugese economie heeft het moeilijk, en de overheid was dan ook maar wat blij toen Sonangol een grote aandeelhouder werd in de Commercial Bank-Millennium BCP. Songangol kocht een aandeel van 10 procent in de bank en wil dat aandeel nog dit jaar optrekken tot het dubbele. Het hoofd van Sonangol, Manuel Domingos Vicente, heeft bovendien al laten weten dat hij ook in andere Portugese banken wil investeren, waaronder de Banco do Espirito Santo (BES), de Banco Português de Investimento (BPI) en de overheidsbank Caixa Geral de Depósitos (CGD).
En Angola lonkt ook naar andere sectoren van de Portugese economie. Zo heeft Sonangol interesse in het telecommunicatiebedrijf Portugal Telecom, de elektriciteitsproducent Electricidade de Portugal en het pulp- en papierbedrijf Portucel.
Niet iedereen is echter even blij met de sterke Angolese aanwezigheid in sleutelsectoren van de Portugese economie. Nationalistische politici vrezen voor de Angolese inmenging en verschillende kranten hebben kritiek op de houding van de socialistische regering van eerste minister José Sócrates, omdat die energiedeals zou afsluiten met “dictatoriale regimes” in Venezuela en Angola.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.