Rijk land, arm beleid

De kloof tussen arm en rijk is wereldwijd een van de belangrijkste problemen. Maar niet enkel in ontwikkelingslanden is armoede aanwezig –ook in België worden vele inwoners geconfronteerd met het probleem. Maar liefst 1,5 miljoen Belgen leven in armoede: alleenstaanden met een netto inkomen van minder dan 860 euro per maand en gezinnen die het moeten rooien met minder dan 1805 euro per maand.
‘De vrije markt schept sociale onrust en ongelijkheid. Wie het meeste geld heeft, profiteert het meest van alle gemakken van het systeem en geniet de grootste status’, stelt het Brussels parlementslid Jan Béghin (sp.a) in zijn boek De schande van een rijk land. Volgens de auteur profiteren de midden- en hogere klasse onevenredig veel van beleidsmaatregelen, en vallen de armen zoals altijd uit de boot.
Armoedebestrijding is nog steeds geen politieke prioriteit, stelt Bhégin vast, en daarin wil hij verandering brengen. De auteur schetst de geschiedenis en gevolgen van het liberale kapitalisme en stelt dat het afbrokkelen van solidariteit het belangrijkste sociale gevolg is van het neoliberale beleid van de voorbije decennia. De crisis moet volgens Béghin gezien worden als het Waterloo van het superkapitalisme, en kan de deur openzetten naar een nieuwe sociale en economische orde waarin regulering een belangrijke rol moet spelen.
In een schets van de huidige situatie in België stelt Béghin een reeks van problemen aan de kaak –waaronder de steeds armer wordende bejaardenbevolking, de ongelijk verdeelde belastingen en onbetaalbaar wonen– en breekt hij een lans voor echt gratis onderwijs. Het is immers daar dat de ongelijkheid tussen mensen  begint, aldus Béghin. In een ‘modern sociaal pact’ propageert hij tien oplossingen om de huidige sociale zekerheid te hervormen zodat ze de basis van een gelijkere samenleving kan leggen.
De schande van een rijk land: Armoede in België door Jan Béghin is uitgegeven door Roularta Books. 174 blzn. ISBN 978 90 8679 2214

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.