Rijkdom en Geluk

“Geld maakt niet gelukkig”, zegt de volkswijsheid. Recent onderzoek waarbij economische groei wordt vergeleken met sociaal welbevinden, komt precies tot dezelfde bevinding.
De prijs van geluk
Europeanen hebben geen extra materiële consumptie meer nodig om een kwaliteitsvol leven uit te bouwen en gelukkiger te worden. Tot dat besluit komt de New Economics Foundation (NEF), nadat het samen met Friends of the Earth Europe een onderzoek deed naar de efficiëntie waarmee landen de natuurlijke rijkdommen aanwenden voor een lang en gelukkig leven. De NEF ontwikkelde hiertoe de (un)Happy Planet Index (HPI), die de CO2-voetafdruk van een land afweegt tegen de levensverwachting en -voldoening van haar bevolking.  De CO2-voetafdruk is de oppervlakte land die nodig is om voldoende planten te laten groeien om de CO2 uit te lucht te nemen die door de consumptie van een bepaald land wordt geproduceerd. Welzijn of welbevinden wordt in de index gemeten aan de hand van een combinatie van objectieve (levensverwachting bij de geboorte, materiële ontberingen…) en subjectieve gegevens (het aanvoelen van welbehagen). De gegevens zijn afkomstig van onderzoeken als de Eurobarometer, de European Social Survey en de European Quality of Live Survey
Eén van de conclusies uit de HPI-meting is dat onze CO2-voetafdruk, in vergelijking met veertig jaar geleden, met 75 procent is gestegen, maar dat het welbevinden niet in verhouding is toegenomen. In de jaren zestig was er in Europa zeker meer armoede, maar het gros van de Europeanen had het niet zo slecht, of voelde zijn situatie allerminst aan als miserabel. De levensstandaard verbeterde en de levensverwachting nam toe. Europa, zo toont het onderzoek aan, is niet zo koolstofefficiënt in het afleveren van welvaart en welzijn als bijvoorbeeld Latijns-Amerika, Azië, het Midden-Oosten of Noord-Afrika, waar het erop aankomt te voldoen aan de essentiële basisbehoeften. Mensen zijn daar meteen een heel stuk gelukkiger zodra aan die basisnoden wordt voldaan. De vraag naar het verband tussen geluk en materiële rijkdom wordt steeds relevanter, omdat we sinds 1986 bezig zijn de planeet op te eten: we consumeren méér van de natuurlijke rijkdommen en de ecosystemen dan de natuur in staat is om te herstellen. De EU27  omvat zo’n 7 procent van de wereldbevolking, maar is wel goed voor 16 procent van de totale wereldconsumptie van natuurlijke rijkdommen en natuur. (adw)


www.neweconomics.org

http://www.europeansocialsurvey.org/

http://www.neweconomics.org/gen/

België morst met fossiele brandstoffen
België krijgt van de New Economics Foundation en Friends of the Earth Europe een buis op de Happy Planet Index. We zitten in de voorste helft van de klas van Europese landen wat betreft levenstevredenheid (12de in de ranglijst met 7,4 op 10) en levensverwachting (10de op de ranglijst met een gemiddelde levensverwachting van 78,7 jaar), maar we halen erg slechte punten op het onderdeel CO2-voetafdruk. Maar zeven van de dertig landen die in het EU-onderzoek zijn opgenomen doen het nog slechter en verbruiken dus nog meer fossiele brandstoffen om hun consumptieniveau op peil te houden. Het kleine Luxemburg heeft met 6,88 hectaren per hoofd de grootste CO2-voetafdruk, België heeft een CO2-voetafdruk van 3,04 globale hectaren per hoofd en Letland, de Europese primus op dit onderdeel, heeft een CO2-voetafdruk van maar 0,45 globale hectaren per hoofd.
Een score van 100 op de Happy Planet Index is alleen weggelegd voor een land waar de mensen 10 op 10 scoren in levensvervulling, een levensverwachting hebben van 85 jaar en de CO2-voetafdruk van de planeet niet overschrijden. Geen enkel Europees land haalt die score. De beste Europese HPI-punten gaan naar IJsland (72,3), Zweden (63,3) en Noorwegen (56); de slechtste scores zijn voor Luxemburg (29,6) en Estland ( 29,3). Ons land staat op de zeventiende plaats met een score van  45,5 op 100. Daarmee doen we het slechter dan Nederland (9de plaats met 48.4) en net iets beter dan Frankrijk (18de plaats met 44,8).
De Happy Planet Index leert ons verder dat je voor een gelukkig leven het beste in Denemarken, Zwitserland of Ijsland gaat wonen en voor een lang leven het beste in Zwitserland, Zweden of IJsland. De Denen zijn de gelukkigste Europeanen, maar ze  leggen er wel sneller het bijltje bij neer.  (adw)

http://www.happyplanetindex.org/

Wat is geluk?
Geluk is moeilijk te meten en wat een goed leven is, verschilt van cultuur tot cultuur. Toch zijn er objectieve gegevens die geluk en voldoening weerspiegelen, zoals cijfers over zelfmoorden en depressies. Valérie De Prycker onderzoekt aan de universiteit van Gent de relatie tussen geluk en comfort: ‘Sociologisch en psychologisch onderzoek levert vandaag voldoende gegevens om te stellen dat méér niet altijd beter is. Wanneer een bepaald niveau van welvaart is bereikt, is verdere economische groei niet de meest aangewezen manier om het geluk van mensen te vergroten. In minder ontwikkelde landen is er wel een positieve relatie tussen inkomen en geluk, in landen met een gemiddeld jaarinkomen boven de 15.000 dollar per inwoner niet.’ Een aantal psychologische mechanismen kunnen dat verklaren. Luxegoederen worden al snel ervaren als basisgoederen en geven na korte tijd niet evenveel bevrediging meer als in het begin. Verlangens en verwachtingen nemen ook almaar toe. Méér hebben creëert steeds grotere behoeften, terwijl het geluksniveau stabiel blijft. En daarnaast is er de omgeving die ons beïnvloedt: competitiviteit met andere groepen in de samenleving of tussen individuen maakt dat we voortdurend streven naar een hoger inkomen en méér consumptie. Door de globalisering van de economie, is het aanbod bijna oneindig geworden. Uit recent psychologisch onderzoek blijkt dat de toename van het aanbod en de keuzevrijheid niet per se bijdraagt tot een grotere tevredenheid van de consument. Integendeel: een groot keuzeaanbod maakt het moeilijker een geïnformeerde keuze te maken, het maakt dat we héél veel verwachten van het product en het laat ons vaker met spijt achter, omdat we de indruk hebben dat we het verkeerde hebben gekozen. Méér is dus zeker niet altijd beter.   (adw)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.