"Rijke landen moeten schulden Haïti kwijtschelden"

Drie weken na de aardbeving in Haïti hebben bijna honderd Amerikaanse Congresleden zich aangesloten bij de oproep van hulporganisaties aan de rijke landen om de schulden van Haïti kwijt te schelden.
De oproep van de 94 Amerikaanse volksvertegenwoordigers komt er aan de vooravond van de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de G7, de zeven rijkste landen, dit weekend in Iqaluit, Canada. Ze roepen de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner op om de hulp aan Haïti niet gelijk te stellen met oplopende schulden. Verschillende organisaties waaronder Oxfam zijn van plan om honderdduizenden handtekeningen te verzamelen om de eis kracht bij te zetten.
“De internationale gemeenschap heeft snel en genereus gereageerd op de dringende noden van Haïti”, zegt Emma Seery van Oxfam. “De G7 moeten er nu voor zorgen dat het land niet aan zijn lot overgelaten wordt, opgezadeld met schulden. Alle nieuwe financiële steun moet geschonken, niet geleend worden, en wat van de Haïtiaanse schuld overblijft moet geannuleerd worden.”

Miljard dollar


De oproep aan de G7, die naast de VS bestaan uit Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Japan en de Europese Unie, komt er na de vernietigende aardbeving op 12 januari, waarbij minstens 200.000 mensen het leven lieten. In juni vorig jaar werd al 1,2 miljard dollar kwijtgescholden. Meer dan de helft van die schuld was opgebouwd onder het regime van de Haïtiaanse dictators.
Die kwijtschelding sloeg echter enkel op de schulden tot 2004. In de voorbije vijf jaar heeft het land nieuwe leningen afgesloten, onder meer om te herstellen van de overstromingen en andere schade door orkanen, voor een totaal van 1,05 miljard dollar. Bijna twee derde van die schuld is geleend van multilaterale instellingen, zoals 447 miljoen dollar van de Internationale Ontwikkelingsbank (IOB), 39 miljoen dollar van de Wereldbank en 165 miljoen dollar van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
De rest van de schuld moet Haïti hoofdzakelijk aan Taiwan en Venezuela (92 en 167 miljoen dollar), en 58 miljoen dollar aan het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling.
Hoewel de multilaterale leningen zeer gunstig zijn, met lage rentes en lange terugbetalingstermijnen, zou de schuld aan het IMF en de IOB alleen al goed zijn voor honderd miljoen dollar in de volgende tien jaar. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.