"Rijke landen proberen Protocol van Kyoto te kelderen" (*)

Afrikaanse en Aziatische delegatieleden in Kopenhagen zeggen dat de industrielanden tijdens de onderhandelingen een heel ander geluid laten horen dan in hun publieke verklaringen. De rijke landen denken er niet aan hun uitstoot van broeikasgassen voldoende in te perken, klinkt het, en ze willen af van de bindende doelstellingen die het Protocol van Kyoto hen nu oplegt.
“De rijke landen tonen zich heel bezorgd en zeggen dat ze maatregelen willen nemen, maar in de onderhandelingszalen is de situatie helemaal anders”, zegt de Algerijnse onderhandelaar Kamel Djemouai. Hij zit de Afrikaanse groep voor, die meer dan vijftig landen vertegenwoordigt.
Volgens Djemouai proberen de VS en de Europese Unie “het Protocol van Kyoto uit de weg te ruimen.” Dat akkoord legt de industrielanden op hun uitstoot van broeikasgassen tussen 2008 en 2012 met gemiddeld 5 procent te verminderen. De klimaatconferentie in Kopenhagen moet helpen uitmaken wat er na 2012 gebeurt.

Actieplan van Bali


Op een klimaatconferentie in Bali werd daarvoor in 2007 al een actieplan goedgekeurd. Zelfs de VS, die het Protocol van Kyoto nooit hebben geratificeerd, stemden ermee in dat er in Kopenhagen concrete doelstellingen zouden worden vastgelegd om de uitstoot van broeikasgassen na 2012 terug te dringen. In het actieplan staat ook dat er afspraken moeten komen over de financiering en technologische ondersteuning van de maatregelen die nodig zijn in de ontwikkelingslanden.
Maar volgens Djemouai proberen de industrielanden nu terug te komen op die overeenkomst. Ze beginnen allerlei voorwaarden toe te voegen die vervuld moeten worden vooraleer ze echt over de brug komen. De VS en andere rijke landen sturen volgens de Algerijnse onderhandelaar aan op een heel nieuwe overeenkomst, die misschien niet eens bindend is en waarbij landen enkel beloften doen die aan een veel minder strikte controle onderworpen worden.  
Voor Djemouai is dat onaanvaardbaar. “We vragen de industrielanden zich te houden aan de aanbeveling van het VN-Klimaatpanel: ze moeten hun uitstoot tegen 2020 verminderen met 25 tot 40 procent.

Discriminatie


De Afrikaanse landen hebben al getoond dat het hun menens is. Begin november verlieten de Afrikaanse onderhandelaars de laatste voorbereidende klimaatgesprekken in Barcelona omdat de industrielanden naar hun smaak te lage doelstellingen naar voren bleven schuiven. Volgens Djemouai komt dat neer op een vorm van discriminatie. “De wetenschap zegt ons dat als de gemiddelde temperatuur op aarde met één graad Celsius stijgt, Afrika twee graden warmer wordt.” De rijke landen weten dus dat ze Afrika opofferen als ze in Kopenhagen geen spijkers met koppen slaan.
De rijke landen doen te weinig, vindt ook Bernarditas de Castro-Muller, een onderhandelaar voor de Filipijnen. Zowat 80 procent van de broeikasgassen die door menselijk toedoen in de atmosfeer zijn beland, kunnen op rekening van de rijke landen worden geschreven. En ze stoten nog altijd de helft van alle broeikasgassen uit, al vertegenwoordigen ze maar een vijfde van de wereldbevolking. “Dat onevenwicht kan niet genegeerd worden”, vindt Castro-Muller. Volgens haar zijn de ontwikkelingslanden bereid om hun uitstoot terug te schroeven, maar alleen als de rijke landen hun vervuiling voldoende inperken en hun beloften nakomen om de ontwikkelingslanden te helpen. “We vechten hier voor ons bestaan”, zegt de Filipijnse. “En we vechten voor rechtvaardigheid”.
Sommige waarnemers vrezen dat de conferentie helemaal zal mislukken als de industrielanden het echt over een andere boeg gooien en afstappen van de afspraken die de voorbije jaren werden gemaakt. “Als het actieplan van Bali niet wordt voortgezet, krijgen we hier anarchie”, voorspelt Martin Khor, de directeur van het South Centre, een denktank van ontwikkelingslanden.
(*) Dit artikel maakt deel uit van een reeks bijdragen van IPS naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. ‘Planeet Kopenhagen’ startte op 23 november en loopt tot het einde van de conferentie op 18 december. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.