Rio de Janeiro biedt drughandelaars uitweg uit criminaliteit

“Had ik de kans eerder gehad, ik had mijn leven al omgegooid”, zegt Francisco Paulo Testas Monteiro, alias Tuchinha, een van de beruchte leiders van de georganiseerde misdaad in Rio de Janeiro. De VN loven de manier waarop de Braziliaanse stad criminelen een alternatief biedt.

  • IPS/Fabíola Ortiz Yuri Fedotov, directeur van het VN-Bureau voor Drugs en Misdaad (UNODC), tijdens zijn bezoek aan de favela Pavão-Pavãozinho, Río de Janeiro. IPS/Fabíola Ortiz

De 49-jarige Francisco Paulo Testas Monteiro, alias Tuchinha, controleerde de drughandel Morro da Mangueira, een van de vele armenwijken die berucht is om hun geweld. Hij kreeg alles wat hij wilde, behalve vrijheid.

Zonder geweld

De helft van zijn leven zat Tuchinha in de cel. En zowel hij als zijn familie werd met de dood bedreigd. Nu heeft hij spijt, zegt hij. “Had ik de kans eerder gehad, ik had mijn leven al omgegooid.”

In augustus 2011 ging hij in op de uitnodiging van de organisatie AfroReggae om mensen te helpen de misdaad achter zich te laten. “Ik ben het levende bewijs dat het de moeite loont om zonder geweld te leven.”

Hij bezoekt gevangenissen om met jonge veroordeelden te praten en bemiddelt in buurten waar het geweld nog altijd welig tiert. Hij wil zijn studies afmaken en droomt van een betere stad voor zijn kinderen.

VN-Bureau voor Drugs en Misdaad

Het tewerkstellingsproject van AfroReggae, dat in 2008 werd opgezet, hielp al meer dan 3100 mensen na hun gevangenistijd aan werk. “De vraag is groot, ook van bewoners van buurten waar nog drugshandel is en van familieleden van ex-gedetineerden, die het gezinsinkomen willen optrekken om te vermijden dat ze terugkeren naar de misdaad”, zegt Daniela Pereira da Silva (35). Ze zat zelf drie jaar in de cel en is nu een van de coördinatoren van het programma.

Vorige week bracht Yuri Fedotov, directeur van het VN-Bureau voor Drugs en Misdaad (UNODC), een bezoek aan de Braziliaanse favela’s. Hij had toen een ontmoeting met Silva en Tuchinha.

“De pacificatie (van de favela’s) lijkt te werken”, zei de Russische diplomaat. “Het is de eerste keer dat ik een pacificatiebeleid in actie zie en ik ben zeer onder de indruk. Ik was tien jaar geleden in Rio en de stad is zichtbaar veranderd.”

Pacificatieproces

Rio de Janeiro telt zes miljoen inwoners. Daarvan leven er minstens een miljoen in de armenwijken of favela’s aan de rand. De favela’s waren lange tijd synoniem voor drughandel en misdaadbendes.

Het zogeheten pacificatieproces begon in 2008. Elite-eenheden van de militaire politie begonnen toen de wijken binnen te trekken en de controle over te nemen. Tegelijk werd in gezondheidszorg, onderwijs, sport en lokale economie geïnvesteerd.

Volgens Fedotov kan men het Braziliaanse experiment toepassen op andere landen. “Het is een proces dat voor Rio ontwikkeld is, maar het bevat elementen die ook in andere landen kunnen werken, vooral de sociale integratie, de pacificatie en de aangeboden alternatieven.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.