Rio de Janeiro bouwt eco-muur rond sloppenwijk

In Rio de Janeiro zijn bouwvakkers begonnen met de bouw van een 11 km lange eco-muur rond de favela Donna Marta. De muur moet volgens de lokale overheid het regenwoud beschermen tegen verdere uitdeining van de sloppenwijken. MO*journaliste Alma De Walsche uitte in het Radio 1-programma Feyten of Fillet haar bedenkingen bij dit project.
Een eco-muur, dat klinkt bijzonder positief en aan te moedigen?
Alma De Walsche: Ik denk nu net dat de term ‘eco-muur’ bijzonder misleidend is. Men zegt dat die muur moet dienen om de uitbreiding van de sloppenwijken tegen te houden ter bescherming van de natuur en men zegt dat het weinige groen dat Rio nog omringt zeker niet mag ingepalmd worden door de uitbreiding van de favela’s of sloppenwijken.
In zo’n sloppenwijk wordt niet gewerkt met bouwaanvragen. Ze bouwen maar en bouwen maar. Het enige wat helpt is daar een muur omheen te zetten?
Alma De Walsche: De specifieke realiteit van Rio is nog een beetje anders. Rio is de laatste jaren vooral in het nieuws gekomen omwille van de erg zware drugsproblematiek. Er is een heel breed vertakt netwerk van drugshandel. De drugsmaffia is erg actief in de favela’s en men zegt ook - en dat is de dubbele campagne van de eco-muur - dat men met deze eco-muur de krottenwijk tegelijk ook wil afschermen van de verdere infiltraties door de drugsmaffia. De specifieke wijk Donna Marta is immers een van de eerste gesaneerde wijken. De war on drugs is daar gevoerd. De wijk is sociaal gerehabiliteerd, er zijn sociale voorzieningen gekomen, er is elektriciteit en internet gekomen. Men heeft gezegd dat die wijk nu onder controle is en dat daarom die muur de wijk moet afschermen.
Dat klinkt ook nog positief. Daar kan je toch niet tegen zijn?
Alma De Walsche: Ik denk dat een muur nooit een oplossing is. Het is bijzonder goed als men echt een sociaal beleid wil voeren, maar het fundamentele probleem blijft de kloof tussen arm en rijk en een muur gaat dat probleem niet oplossen.
Met de 13 miljoen euro die deze muur gaat kosten, kan men heel veel sociale woningen bouwen.
Met die muur zien we het probleem niet meer. Daar lijkt het een beetje op?
Alma De Walsche: Daar lijkt het inderdaad op. Men zegt ook dat men die die muur heel goed zal voorzien van gewapend beton, zodat de drugsmaffia -die toch ook over zwaar geschut beschikt- die muur niet gaat kleinkrijgen. Dit is vragen om een escalatie van het geweld, denk ik.
Laat ons ervan uitgaan dat ze in Rio werkelijk ecologische bedoelingen hebben. Hou je de groei van een favela tegen door er een muur omheen te zetten?
Alma De Walsche: Ik denk dat niet. De eco-muur is 11 km lang, maar dat is niets in zo’n reusachtige stad als Rio de Janeiro. Dat vindt zijn uitweg naar de andere kant van de stad en op die manier ga je de groei van de favela’s nooit tegenhouden. Bovendien is de bouw van de eco-muur een initiatief van de lokale overheid van Rio de Janeiro, niet van de federale regering van president Lula. Deze muur komt precies op een moment dat de regering Lula een plan heeft gelanceerd voor de bouw van één miljoen sociale woningen. Dat is volgens mij een veel betere aanpak van de problematiek die ook in Rio speelt. Met de 13 miljoen euro die deze muur gaat kosten, kan men heel veel sociale woningen bouwen. Ik denk dat dit een veel beter beleid zal zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.