Rio de Janeiro worstelt met knokkelkoorts

Voorlichting is het middel om nieuwe knokkelkoortsepidemieën in Rio de Janeiro te voorkomen, zeggen Braziliaanse deskundigen. De afgelopen weken werden noodmaatregelen getroffen om de epidemie onder controle te krijgen
In de eerste drie maanden van dit jaar raakten bijna 42.000 mensen besmet in en rond Rio de Janeiro. Minstens 54 mensen overleden en van 60 mensen is dat nog niet officieel bevestigd.
In de afgelopen weken werd het aantal ziekenhuisbedden uitgebreid, er kwamen hulpverleningsposten voor de mensen op straat en er werden extra brandweerlieden en zelfs militairen ingezet om te helpen bij het elimineren van potentiële broedplaatsen voor muskieten.
Knokkelkoorts (dengue) is een virale infectieziekte wordt overgebracht door de Aedes Aegypti-mug. De symptomen zijn koorts, hoofdpijn en spierpijn. Hemorrhagische dengue, die ook bloedingen veroorzaakt, kan dodelijk zijn.
Victor Berbara, hoofd van de belangenbehartiging voor burgers op gebied van gezondheidzorg van de gemeente Rio de Janeiro, zegt dat de huidige epidemie erger is dan die van 2002. Niet wat betreft het aantal besmettingen, maar wel als het gaat om het aantal dodelijke slachtoffers dat vooral geconcentreerd is in het westelijke deel van Rio de Janeiro.
Resistent
De knokkelkoorts kostte in 2002 91 mensen het leven in de staat Rio de Janeiro, inclusief 64 in de hoofdstad. Berbara sluit niet uit dat de kracht waarmee de ziekte nu toeslaat, samenhangt met het feit dat veel mensen vatbaar zijn omdat ze in 2002 het virus type 3 niet opliepen.
“De mensen die met dat type virus besmet raakten, zijn resistent geworden voor die variant. Maar in het westelijk deel van Rio de Janeiro hebben zich de afgelopen jaren veel migranten uit andere regio’s gevestigd.”
De kans om knokkelkoorts op te lopen neemt toe als de levensomstandigheden slecht zijn en er bijvoorbeeld gebrek aan goede huisvesting en sanitaire voorzieningen is.
De overheid maakt zich zorgen over de mogelijke terugkeer van een ander virustype, type 2. Die variant heerste in de jaren negentig in het zuiden van Rio de Janeiro.
Na enkele weken van besluiteloosheid, heeft de lokale overheid nu besloten duidelijk de gevaren van de epidemie onder de aandacht te brengen. Ook werd naar buiten gebracht dat in andere steden in de staat Rio de Janeiro, zoals Angra dos Reis, Campos dos Goytacazes, Natividade en Cantagalo, uitbraken ontdekt zijn.
Helemaal voorkomen is moeilijk, zegt Berbara, maar goede voorlichting en preventiemaatregelen kunnen al veel helpen. Die ontbraken nu, waardoor de besmetting zich volgens hem onnodig heeft verspreid. “Plaatsen waar basisgezondheidszorg en onderwijs ontbreken, zijn toegangspoorten voor de epidemie.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.