Rio meet luchtkwaliteit met oog op Olympische Spelen

Rio de Janeiro, dat in 2016 de Olympische Spelen organiseert, heeft zijn netwerk om de luchtkwaliteit te meten gevoelig uitgebreid. Ook op de plaatsen waar de competities plaatsvinden, wordt de luchtkwaliteit nu op de voet gevolgd.

  • Diogo Diniz Garcia Gomes Zicht op Rio de Janeiro en de baai van Guanabara. Diogo Diniz Garcia Gomes

De stad beschikte al over vijf meetstations. Er zijn er nu zestien toegevoegd, een investering van 10 miljoen euro.

De meetstations meten niet alleen de luchtvervuiling, ze sturen ook weerinformatie in real time door naar het INEA, het milieu-instituut van de Braziliaanse overheid.

Benzinestations sluiten

De meetstations passen in de afspraken die de stad en het Braziliaans Olympisch Comité hebben gemaakt, zegt Carlos Minc, milieuminister van de deelstaat Rio de Janeiro. “Sommige componenten van de luchtvervuiling, waaronder ozon, hebben al meteen een effect op de prestaties van de atleten.”

Een lichte verhoging van de ozonwaarden kan het voor een atleet al onmogelijk maken een record te breken in zijn discipline.

Door de uitbreiding van het meetnetwerk zal de overheid preventiemaatregelen kunnen uitwerken voor de zones waar de competities plaatsvinden en voor de rest van de stad. Zo denkt men eraan bij verhoogde vervuiling benzinestations tijdelijk te sluiten in de buurt van het meetpunt of de werktijden van een fabriek aan te passen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift