Rio tot de tanden gewapend naar verkiezingen

Brazilië zet de zware middelen in om de lokale verkiezingen van oktober ongestoord te laten verlopen. In Rio de Janeiro, waar de stembusgang bijzonder spannend wordt, zullen 3500 soldaten waarschijnlijk tot eind oktober de sloppenwijken bezet houden. Normaal zwaaien paramilitaire milities of drugsbendes er de plak.
In Rio zijn er 25 kandidaten voor elke zetel in de gemeenteraad. Maar de campagne is nog om een andere reden spannend. Kunnen de verkiezingen wel naar behoren plaatsvinden in alle favela’s, de armenwijken waar vaak de wetteloosheid regeert? Milities die geleid worden door al dan niet voormalige politieagenten en even gevaarlijke drugsbendes proberen kandidaten en kiezers te intimideren om zo hun greep op de stad nog uit te breiden.    

De Braziliaanse regering heeft beslist drie dagen voor de eerste ronde op 5 oktober massaal troepen naar 27 gevaarlijke favela’s te sturen. Dat moet alle kandidaten toelaten drie dagen lang veilig campagne te voeren in die wijken. Als er een tweede ronde komt voor de burgemeesterverkiezingen, en dat is volgens de opiniepeilingen waarschijnlijk, blijven de soldaten zelfs tot 26 oktober, de datum van de eventuele tweede stembusgang.

Campagnevoeren achter de tralies



Zowat 1,7 miljoen van de 6 miljoen inwoners van Rio leven in sloppenwijken die in mindere of meerdere mate gecontroleerd worden door milities. De invloed die deze illegale groepen hebben op verkiezingen in de stad, maakt het democratische gehalte ervan bedenkelijk. De milities slaagden er de voorbije jaren ook in een aantal mannetjes naar de gemeenteraad en het deelstaatparlement te sturen.

Sinds 2007 zijn er wel een aantal leiders van de milities achter de tralies gezet. De politie en het gerecht treden weer harder op tegen de milities. Zo is er de familie Guimaraes, waarvan vier leden in de gevangenis zijn beland voor hun banden met een militie die zich de Liga van Rechtvaardigheid noemt. Gemeenteraadslid Jerónimo Guimaraes zit sinds december 2007 in de cel en kreeg daar intussen het gezelschap van twee van zijn kinderen en zijn broer, deelstaatparlementslid Natalino Guimaraes. De dochter van Jerónimo, Carmen Guimaraes, zit in de gevangenis sinds 29 augustus maar voert van daaruit verder campagne voor een zitje in de gemeenteraad.

Een ander gemeenteraadslid, Josinaldo ‘Nadinho’ da Cruz, waarschijnlijk de leider van een oude militie in de sloppenwijk Rio das Pedras, werd onlangs één dag in hechtenis genomen. Hij zou een agent hebben vermoord die zich had opgeworpen als zijn rivaal in de militie. In een getuigenis voor een parlementaire onderzoekscommissie maakte Nadinho op 9 september bekend dat minstens drie machtige volksvertegenwoordigers verkozen zijn met steun van paramilitaire groepen. Een daarvan, Marcelo Itagiba, was ooit deelstaatminister voor openbare veiligheid in Rio de Janeiro. De tweede, Marina Magessi, is een voormalige inspecteur van de politie. De derde, Alvaro Lins, was politiechef in de deelstaat Rio de Janeiro voordat hij in 2006 in het deelstaatparlement werd verkozen.

Eerste stap



Volgens gemeenteraadslid Andréa Gouveia Vieira is de aanwezigheid van het leger in de favela’s op zich niet genoeg om de politiek in Rio te zuiveren van dergelijke figuren. Verkiezingen. Kiezers durven volgens hem vaak zelf niet te praten met kandidaten die campagne komen voeren, uit schrik voor represailles. Als de soldaten na de verkiezingen weer worden weggetrokken, zijn de bewoners weer overgeleverd aan de willekeur van de milities.  

Toch vindt Gouveia Vieira het inzetten van het leger een belangrijke eerste stap. Hij treedt politicologen bij die oordelen dat de maatregel duidelijk maakt dat deze verkiezingen een andere logica zullen volgen en dat de invloed van de milities niet langer geduld wordt. Vroegere bestuurders van de stad Rio en de gelijknamige deelstaat lieten de milities ongemoeid omdat ze in sommige wijken de drugsbendes verdreven. Maar de milities blijken evenveel geweld te gebruiken tegen de bewoners van de wijken die ze in hun greep krijgen. Ze innen beschermingsgeld, dwongen een monopolie af op de verkoop van kookgas en doen buurtbewoners naar hun pijpen dansen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.