Riviersediment kan Bangladesh redden van verdrinking

Een vijfde van Bangladesh dreigt ten onder te gaan aan de stijgende zeespiegel door de klimaatverandering. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat grotere hoeveelheden riviersediment vanuit de Himalaya het land kunnen redden.
Onderzoekers van het Center for Environmental and Geographic Information Services (CEGIS) in de hoofdstad Dhaka zijn tot de vaststelling gekomen dat het relatief jonge Himalayagebergte jaarlijks meer dan een miljard ton sediment verliest, waarvan een deel terechtkomt in de estuaria van rivieren.
Het onderzoek, dat betaald is door de Aziatische Ontwikkelingsbank, legde de nadruk op het gebied waar twee rivieren uit de Himalaya, de Brahmaputra en de Ganges, elkaar ontmoeten om uit te monden in de Golf van Bengalen. De wetenschappers gingen na hoe het land zich gedroeg van 1943 tot 2008. Daaruit bleek dat er meer sediment werd afgezet dan er verloren ging door erosie.
Het Internationale Klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) schat dat een stijging van de zeespiegel met 1 meter Bangladesh ongeveer een vijfde van de oppervlakte zou kosten en 20 miljoen mensen op de vlucht zou drijven. Het nieuwe onderzoek nuanceert die conclusie: als de sedimenten goed beheerd worden, kan in de volgende honderd jaar 60 centimeter van de meter stijging gecompenseerd worden, zeggen de onderzoekers.
IPCC-voorzitter Rajendra Pachauri is daar niet meteen van onder de indruk. Hij waarschuwt dat het niet verstandig is om conclusies te trekken op basis van een enkel onderzoek. Bovendien, voeren critici aan, heeft in de onderzochte periode ook een belangrijke aardbeving plaatsgevonden in het noordoosten van India, waardoor veel sediment is vrijgekomen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.