Rode en witte wijn, kom laat ons vrolijk zijn

De Chileense Otoño-wijn is het nieuwe product waarmee de coöperatieve Oxfam Fairtrade (OFT) uitpakt. De verkoper met dienst verzekert ons dat zowel de rode als de witte Otoño aan de professionele marktvereisten: prijs en kwaliteit zijn zeer goed. MO* inviteerde enkele wijnkenners op de ultieme test.
De verpakking oogt alvast aantrekkelijk, maar die werd weggemoffeld voor de blinde proef waaraan MO* drie wijnkenners onderwierp. Dirk Rodriguez, man achter de wijnwebsite Kurkdroog, Ann Van Steenbergen, freelance keuken- en wijnjournaliste, en Johan De Groef, redacteur voor het wijnmagazine In Vino Veritas zetten met enthousiasme de glazen aan hun lippen. Ontdaan van alle herkenbaarheid, werd de Otoño met kwaliteitsvolle wijnen uit dezelfde prijsklasse gemeten.
Het resultaat ontkrachtte alvast elk cliché over wereldwinkelwijnen. Bij zowel de witte als de rode wijn kwam dezelfde winnaar naar voor: de Otoño 2003. Vooral de witte Otoño (Chardonnay) kreeg de onbetwistbare ereplaats naast de twee andere wijnen, de Chileense Las Casas del Toqui Chardonnay en de Argentijnse Etchart Chardonnay. Een elegante aperitiefwijn, krachtig, met een zachte en exotische ondertoon, een goede afdronk met licht bittere toets, geen typische Chardonnay, een wijn die perfect samengaat met vis- en schaaldieren… was de commentaar die kwam bovendrijven. Mèt een eervolle vermelding ook voor de mooie flesvorm.
De rode Otoño (Carmenère en Cabernet-Sauvignon) won van zijn landgenoot Tarapaca Merlot, zij het met wat minder lofbetuigingen dan zijn witte naamgenoot. Een geconcentreerde, vrij sappige wijn, past bij rood vlees en lichte pasta’s, een smaak van rode besjes en kersen, en een moderne wijn die je niet vaak in de supermarkten vindt.
Helaas zal dat laatste nog even zo blijven. De Otoño is immers nog niet te koop in Delhaize, Carrefour of Colruyt. ‘Je vindt hem vandaag enkel in onze wereldwinkels, maar we zijn uiteraard wel vragende partij voor distributie via de drie grote supermarkten’, zegt Luc Rombaut van OFT.
Leverancier van de Otoño is de coöperatie Sagrada Familia uit de wijnstreek Curico in Chili. Chili kende de voorbije jaren een enorme opgang als wijnexportland. De kwaliteit verbeterde spectaculair en de grote wijnhuizen investeerden in eigen wijnstokken. En die investeringen namen de stok tussen de deur weg voor de kleine wijnboeren. De samenwerking van Oxfam Wereldwinkels en drie Chileense coöperaties moet deze boeren dan ook een nieuwe afzetmarkt en eerlijke prijzen voor hun druiven bezorgen. OFT is, na Delhaize, de tweede importeur van Chileense wijn in België. ‘Vandaag kopen we alleen in Chili wijn aan, omdat we daar de juiste kwaliteit krijgen. We zoeken ook naar andere wijnexportlanden, om ons smakenaanbod te diversifiëren, maar het is niet evident om de combinatie eerlijke handel en gewaarborgde kwaliteit te vinden’, aldus Rombaut.

De clichés:

Wereldwinkelwijnen zijn hoofdpijnwijnen

Het tegendeel is waar. ‘Wijn en hoofdpijn hebben alles te maken met volumes en sulfiet’, legt Maurice Vansteenkiste van OFT uit. Een te hoog sulfietgehalte maakt een wijn gevaarlijker, en Chileense wijnen hebben doorgaans een lager sulfietgehalte dan bijvoorbeeld de Europese wijnen.

De ene wijnfles is de andere niet bij de Wereldwinkels

De continue kwaliteitswaarborg van een wijn hangt af van de bottelarij. De drie duurdere Chileense wijnen van OFT, waaronder de Otoño, worden in Chili zelf gebotteld, in niet-recycleerbare flessen. Dat laatste moet garant staan voor continue kwaliteit. De goedkopere wijnen, zoals La Vid, worden in Noord-Frankrijk in herbruikbare flessen gebotteld. Daar ligt de wijnbottelarij op apegapen en nieuwe investeringen in het bottelproces blijven achterwege. OFT schakelde ondertussen over op een andere bottelaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.