Rode kaart voor Zuid-Afrika

Herinnert u zich het magische moment waarop Nelson Mandela in 1995 de grasmat opliep, in het shirtje van de Springboks, de nationale –en door zwarten gehate– rugbyploeg?
Zuid-Afrikanen hopen met de organisatie van het WK Voetbal, dat op 11 juni aftrapt in Johannesburg, opnieuw een samenhorigheidsgevoel te creëren. Maar het tijdsgewricht is helemaal anders.
Volgens Denver Hendricks, oud-directeur van het ministerie van Sport en Recreatie, is het ‘naïef om te denken dat het WK voetbal het volk kan binden’. Dat schrijven twee Hollandse journalistes in De droom van Zuid-Afrika. Achter de schermen bij het WK 2010.
FIFA, dat de wereldbeker voetbal organiseert en alle reclame- en uitzendrechten bezit, eist van het gastland bovendien zo’n grote en geavanceerde voetbalstructuur dat Zuid-Afrika wellicht voor jaren opgescheept zit met verlieslatende stadions, die door de gemeenten amper onderhouden kunnen worden.
Als de townshipbewoners van Cape Flats straks al een gratis ticketje kunnen bemachtigen voor een match in het Kaapse stadion, dan is de rit daarheen voor velen wellicht veel te duur. Het verhaal van Floor Milikowski en Evelien Hoekstra is een pageturner, bekt goed en doet bijwijlen zelfs kokhalzen. Wist u dat een prominent FIFA-lid de aan kanker lijdende Tutu en de zieke Mandela naar zijn thuisland “ontbood”? De iconen van de anti-apartheidsstrijd hadden geen keus, wilden zij hun geliefde land een kampioenschap cadeau doen.
Of het WK een gods- dan wel een vergiftigd geschenk wordt, zal niemand ooit weten, aldus de auteurs. ‘Want als het evenement eenmaal voorbij is, heeft niemand meer interesse in de werkelijke resultaten.’ Dit leesbare boekje stemt alvast tot nadenken, ook met het oog op het WK 2014  in nog zo’n “groeiland”, Brazilië. ‘Het zou mooi zijn als het plaatselijke organisatiecomité en de FIFA zich daar van een betere kant laten zien. Met meer oog voor het voetbal en de miljoenen liefhebbers en wat minder voor de centen.’
De droom van Zuid-Afrika. Achter de schermen bij het WK 2010 door Floor Milikowski en Evelien Hoekstra is uitgegeven door Carrera. 191 blzn. ISBN 978 90 4880 234 0

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3148   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift