Rode Kruis diept vergeten crisissen op

De wereld heeft nog nooit zo veel geld uitgegeven aan humanitaire hulp als in 2005, namelijk 12,8 miljard euro. Toch krijgen veel rampen nog altijd nauwelijks aandacht, zegt het Rode Kruis in zijn rapport over Wereldrampen.
De orkaan Katrina, die 1300 mensen doodde, kreeg bijvoorbeeld 40 keer meer aandacht in de media dan de orkaan Stan, die in Guatemala 1600 mensenlevens kostte. Door de massale hulpacties die na de tsunami op gang kwamen, kon elk slachtoffer rekenen op gemiddeld 936 euro humanitaire hulp. De slachtoffers van de humanitaire crisissen in Tsjaad, Ivoorkust, Malawi, Niger en Tsjaad moeten het met vijftig keer minder stellen: ze kregen ongeveer 20 euro per persoon.

Volgens het rapport gaat iedereen ervan uit dat de grootste rampen zich afspelen in Afrika bezuiden de Sahara. Maar de geboortesterfte in Zuid-Azië en de ongelijkheid tussen man en vrouw wereldwijd zijn minstens even grote rampen, aldus het Rode Kruis. Zo sterft in Nepal elk anderhalf uur een vrouw tijdens of na de bevalling. “Hoewel die ramp 25 keer meer levens eist dan het conflict in Nepal, gaat het onopgemerkt voorbij”, aldus het Rode Kruis. De organisatie roept op om ook deze chronische crisissen aan te pakken, waardoor ze niet tot humanitaire noodgevallen leiden.

Het Rode Kruis geeft ook de strijd tegen de mazelen in Afrika als voorbeeld. De ziekte eist jaarlijks wereldwijd 454.000 mensenlevens, waaronder 410.000 kinderen jonger dan vijf jaar. Een initiatief van het Rode Kruis leidde tot de vaccinatie van meer dan 217 miljoen kinderen in 41 Afrikaanse landen. Ook in Azië heeft het Rode Kruis zo’n massale inentingsactie opgezet. MDG8

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3210   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur