Roemeense tv brengt Vlaams martelverhaal

De Roemeen Razvan Afrasinei is in de nacht van 26 op 27 oktober zwaar mishandeld in de Vlaamse gevangenis van Wortel. Dat is althans wat zijn vrouw vertelde op de Roemeense openbare tv-zender TVR. De directie van de gevangenis en het Belgische ministerie van Justitie ontkennen.
Volgens zijn vrouw liep Afrasinei breuken aan de arm en wonden over heel zijn lichaam op. Hij zou geen medische zorgen hebben gekregen en werd twee dagen lang naakt opgesloten in een isoleercel. Daarna werd hij overgebracht naar de gevangenis van Brugge.
Volgens Leo De Bock, de woordvoerder van de Belgische minister van Justitie Jo Vandeurzen, is er geen sprake van mishandeling. Hij baseert zich daarvoor op het rapport over de gebeurtenissen in de nacht van 26 op 27 oktober dat werd opgemaakt door een medewerker van de directeur van de gevangenis van Wortel. Daarin staat dat Afrasinei in zijn cel door het lint ging. Nadat hij twee agenten had verwond, kon een speciale interventie-eenheid de man overmeesteren. De Roemeense gevangene werd naar een isoleercel gebracht en kreeg een injectie met een kalmeringsmiddel. Daarbij werd vastgesteld dat hij gewond was. Volgens het rapport werden die kwetsuren goed verzorgd.

Schandaal


De aandacht die TVR aan de zaak besteedde, deed de Roemeense overheid in actie schieten. Roemenië maakte een verbale nota over aan het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken, maar daarop kwam nog geen antwoord, zegt Nicole Mot, woordvoerster van de Roemeense ambassade in Brussel. De Roemeense consul ging volgens haar langs in de gevangenis van Wortel en drong aan op medische verzorging voor Afrasinei. Roemenië is beducht voor een nieuw politiek schandaal nadat een andere  Roemeense gevangene, Claudiu Crulic, begin dit jaar stierf na een hongerstaking in een Poolse gevangenis.
De 32-jarige Razvan Afrasinei is geen doetje. Hij maakte deel uit van de “clan van de Belgen”, een misdaadorganisatie die zich toelegt op diefstallen, roofovervallen, heling en witwasoperaties. Afrasinei werd in Roemenië gearresteerd op basis van een Europees aanhoudingsmandaat en uitgeleverd aan België. Volgens de gerechtelijke overheid heeft Afrasinei tussen oktober 2000 en januari 2001 24 misdaden begaan in België.
Volgens bronnen in de gevangenis van Wortel had de vrouw van Afrasinei hem één dag voor de feiten laten weten dat ze met hem brak en dat hij zijn kinderen niet meer zou kunnen zien. Daarop zou Afrasinei drugs hebben genomen, die hem mogelijk hebben doen doldraaien. Ook volgens die bronnen hebben de ordediensten de Roemeense gevangene niet mishandeld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.