Roemenië Europees recordhouder hepatitis

Twee van de 22 miljoen Roemenen zijn besmet met hepatitis B of C, vaak zonder dat ze dat weten. De hoge besmettingsgraad met de virale leveraandoening is een gevolg van onzorgvuldig gebruik van injectienaalden in ziekenhuizen onder het Ceaucescu-regime. Ook nu nog blijft de onwetendheid groot en is er alleen geld om de meest acute gevallen van de leverziekte te behandelen.
Zes tot acht procent van de bevolking is besmet met hepatitis B, acht tot twaalf procent is drager van het virus dat hepatitis C veroorzaakt. Voor Europa is dat een record, zo meldt de Wereldgezondheidsorganisatie. Beide varianten van de virale leverziekte kunnen worden overgedragen door bloed of door seksuele contacten. Hepatitis C is een meer agressieve vorm van de ziekte die pas eind jaren tachtig werd ontdekt.
De hoge besmettingsgraad in Roemenië is het gevolg van onzorgvuldige manier van werken in de ziekenhuizen onder het regime van de communistische dictator Ceacescsu. Injectienaalden werden meerdere keren hergebruikt en bloed voor bloedtransfusies werd niet systematisch getest.
Naar schatting 1,5 miljoen Roemenen zijn drager van het virus zonder het zelf te weten. Het duurt vaak jaren voor de ziekte zich in acute vorm manifesteert. Intussen raakt het virus verder verspreid via seksuele contacten. Ongeveer twintig procent van de besmettingen leidt op langere termijn tot levercirrose en een kwart van de patiënten met een cirrose ontwikkelt kanker.
Toch blijft het wachten op de eerste campagne van het Ministerie van Volksgezondheid om duidelijk te maken hoe groot het aantal hepatitisbesmettingen is. Ook mensen die weten dat ze besmet zijn, weten vaak niet precies welke risico’s dat inhoudt.

Geen geld


De nationale gezondheidszorg heeft maar genoeg geld om 6 tot 8 procent van de infecties te behandelen en geeft voorrang aan de meest ernstige gevallen. In een land waar het gemiddelde maandloon minder dan 350 euro bedraagt, is de behandeling die duizenden euro’s kan kosten voor de meeste mensen niet haalbaar zonder subsidies van de overheid. Patiënten die geen acuut zieke lever hebben, krijgen de raad naar huis te gaan en verder te gaan met hun leven zolang ze zich gezond voelen.
Een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft nochtans uitgewezen dat ongeveer een kwart van de patiënten met chronische hepatitis uiteindelijk aan de gevolgen van de ziekte overlijdt. De WGO adviseert een brede vaccinatiecampagne op te zetten en ervoor te zorgen dat alle besmetten personen een antivirale behandeling krijgen. Dat zou goedkoper zijn dan de behandeling van enkele de zwaar zieke hepatitispatiënten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.