Roemenië wil zijn Roma aan werk helpen

De Roemeense overheid hoopt in het volgende decennium veertigduizend nieuwe jobs te creëren voor arme Romazigeuners. Boekarest wil op die manier de integratie van de Romagemeenschap bevorderen. Slechts dertig procent van de zigeuners heeft momenteel een vaste baan.

De nieuwe maatregelen moeten het voor de Roma eenvoudiger maken om een eigen zaak te beginnen of een zelfstandig statuut te krijgen. De plannen passen in de nieuwe strategie voor integratie van de Roma die de overheid binnenkort zal aankondigen en die zal lopen tot 2020. Volgens een ruwe versie van de plannen die Balkan Insight kon bekijken zal de nieuwe strategie zich vooral richten op de educatie, gezondheidszorg en tewerkstellingsgraad van de minderheidsgroep.

Inefficiëntie van de overheid

Vertegenwoordigers van de Romagemeenschap zijn er niet van overtuigd dat de aanpak van de overheid zal werken. Gelu Duminica van de Impreunavereniging vindt de aangekondigde maatregelen erg vaag. “Er is geen precieze informatie over hoeveel geld ter beschikking staat, hoe het gebruikt zal worden en naar wie het zal gaan.” Hij voegde eraan toe dat zestig procent van de Roma in landelijke gebieden wonen zonder opleiding en financiële middelen. Hij betwijfelt of zulke mensen überhaupt in staat zijn om een eigen zaak te beginnen.

President Traian Basescu heeft onlangs verklaard dat de Roma zelf ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen om de situatie te verbeteren. Hij zei dat ze hun kinderen naar school moeten sturen om meer werk en betere lonen te krijgen en om de status van de gemeenschap in de maatschappij te verbeteren.

Om de Roma te helpen krijgt Roemenië voor de periode 2007-2013 een budget van meer dan twee miljard euro van het Europese Sociale Fonds. Het Roemeense bestuur heeft echter niet de bekwaamheid of de wil om dat geld juist te besteden. Volgens Europees Commissaris Laszlo Andor ging tot nu toe slechts één procent van het totale budget naar de Romagemeenschap. Roemenië heeft dat geld (22 miljoen euro) geïnvesteerd in zes programma’s die de Roma moeten helpen discriminatie te bestrijden en betere toegang tot educatie en gezondheidszorg te krijgen.

15 000 euro per Romagezin

Officieel wonen er vijfhonderdduizend Roma in Roemenië, in de realiteit zou dat meer dan het dubbel zijn. Zigeuners uit achtergestelde plattelandsgemeenschappen worden vaak door extreme armoede gedwongen om hun thuis in landen als Roemenië en Bulgarije te verlaten. Ze leven meestal in slechte omstandigheden zonder kans op opleiding of werk. De alfabetiseringsgraad van de Roma is laag en ze worden vaak gediscrimineerd. Velen verhullen hun etniciteit om niet op vooroordelen te stuiten. Een overheidsstudie uit 2009 gaf aan dat zeven op de tien Roemenen geen zigeuner in hun familie willen hebben.

Begin deze maand kondigde Italië aan dat het vijftienduizend euro wil geven aan elk Romagezin dat terugkeert naar Roemenië. Dat geld is bedoeld voor behuizing en opleiding van de kinderen. Frankrijk heeft vorig jaar duizenden Romazigeuners teruggestuurd, zij het op een minder menslievende manier en met maar driehonderd euro per persoon. Dat hardhandige en volgens sommigen racistische optreden kreeg scherpe internationale kritiek. Volgens Andor heeft Frankrijk door zijn gedrag wel de discussies over Europa’s grootste minderheid opnieuw in de actualiteit gebracht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.