Roken kan 650 miljoen slachtoffers maken

Van de meer dan 1,3 miljard rokers op onze planeet zullen er ongeveer 650 miljoen sterven als gevolg van hun verslaving. Tegen 2030 zal tabaksgebruik per jaar 8,3 miljoen mensen fataal worden, schatten de VN in een nieuw rapport. Tachtig procent van die slachtoffers zullen in de ontwikkelingslanden vallen, een aderlating groter dan de slachting die aids er nu aanricht onder de actieve bevolking.
Net als aids velt tabak vooral mensen in hun meest productieve jaren, waarschuwt het rapport van de Adhoc Inter-Agency Task Force on Tobacco Control, een werkgroep van verschillende VN-organisaties en de Wereldbank. De dodentol is hoog en blijft maar stijgen. In 2005 stierven er 5,4 miljoen mensen door tabaksgebruik, tegen 2030 komen daar dus nog eens bijna drie miljoen slachtoffers per jaar bij.
Meer slachtoffers dan aids
Kwalen die verband houden met het roken maken een steeds groter deel uit van alle ziektegevallen: het aandeel bedroeg 2,6 procent in 1990 en zal volgens het rapport stijgen tot bijna 10 procent in 2015. Dan zal tabak de helft meer slachtoffers maken dan aids, schatten de VN.
De ontwikkelingslanden zullen de zwaarste rekening betalen. Nu komen er nog duidelijk meer jongeren in Europa in contact met tabaksrook dan jongeren in Afrika, Azië en de Amerika’s. Maar de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) zegt dat de productie van tabak afneemt in de rijke landen en stijgt in de ontwikkelingslanden. In de jaren 70 waren ontwikkelingslanden goed voor bijna 60 procent van de wereldproductie; tegen 2010 kan dat meer dan 80 procent zijn. Tabak kweken is goedkoper in die landen en de vraag stijgt er nog duidelijk.
Er zit wel wereldwijd schot in de strijd tegen het passief roken. Naast de VS en veel landen in Europa erkennen ook landen als Bhutan, Iran, Oeganda en Uruguay het recht van hun burgers op rookvrije openbare ruimtes. En meer dan 150 landen hebben een VN-conventie ondertekend die de reclame voor tabaksproducten aan banden legt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.