"Romney kopieert buitenlandbeleid Obama"

Mitt Romney probeert zich fel af te zetten tegen het buitenlandbeleid van president Barack Obama, maar experts hoorden in zijn campagnetoespraak weinig verschil met de huidige koers.

Romney nam maandag in een campagnetoespraak het buitenlandbeleid van Obama op de korrel. “Of het nu over Syrië, Afghanistan of de sancties tegen Iran gaat, de toespraak is eigenlijk een beschrijving van het huidige Amerikaanse beleid. Je vraagt je af waarin het beleid van Romney zou verschillen”, zegt Paul Pillar, gewezen Midden-Oostenanalist bij de CIA en nu verbonden aan de Universiteit van Georgetown.

Pillar heeft vooral kritiek op Romney’s uitlating dat het gevaar op een conflict in het Midden-Oosten vandaag groter is dan in 2009. “Obama maakte een eind aan de Amerikaanse betrokkenheid bij de enige oorlog in het Midden-Oosten waar de VS rechtstreeks aan deelnamen. Bovendien komt de grootste oorlogsdreiging van de Israëlische premier Netanyahu, met wie Romney de banden wil aanhalen.”

“In een toespraak waarin Romney meer naar het centrum wil opschuiven, neemt hij standpunten in die identiek lijken aan die van Obama”, vindt ook Charles Kupchan, een expert van de Council on Foreign Relations die lesgeeft aan de Universiteit van Georgetown.

Peilingen

Romney deed de uitspraken in de militaire school in Virginia. In zijn speech voor de kadetten verweet hij Obama “een passieve houding” in het Amerikaanse buitenlandbeleid. Hij vindt het tijd om het roer om te gooien, vooral in het Midden-Oosten.

De aanval van Romney komt op een cruciaal moment in de verkiezingscampagne. Terwijl hij ver achter lag op Obama in de peilingen eind september, heeft Romney zijn kansen opnieuw vergroot tijdens het rechtstreekse debat met een verrassend makke Obama vorige week.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift