Rosales verenigt oppositie tegen Chávez

De tegenstander van Hugo Chávez bij de Venezolaanse presidentsverkiezingen op 3 december heet Manuel Rosales en is de gouverneur van de kustprovincie Zulia. Rosales is de kandidaat van een coalitie van 40 oppositiepartijen en profileert zich als behoeder van de democratie. “Geen stem zullen ze van ons stelen”, zegt Rosales, die de kiezers uitdaagt om tegen Chávez te stemmen met de slogan “Atrévete”: “Durf het aan”.
Rosales schrikt niet terug voor een vleugje populisme om Chávez het vuur aan de schenen te leggen. Zo nam hij incognito plaats op de tribune van het klassieke baseballduel tussen de Leones uit Caracas en de Navegantes uit Magellanes. Toen de televisiecamera hem in het vizier kreeg en op het scherm bracht, ging er in het 26.000-koppige stadium een luid gejuich op. Baseball is de meest populaire sport in Venezuela en Chávez zou naar het schijnt een gelijkaardige stunt voorbereiden bij een andere wedstrijd.

Rosales is een van de twee gouverneurs op een totaal van 26 die niet tot de partij van Chavez behoren. Hij rijgt de meetings en manifestaties aan elkaar, met resultaten van opiniepeilingen in de hand, om de Venezolanen ervan te overtuigen dat hij de rijzende ster is aan het politieke firmament en dat Chávez na acht jaar heeft afgedaan. Vijf peilingen geven een duidelijke voorsprong voor de huidige president aan, maar in drie andere is er sprake van een nek-aan-nekrace tussen de twee kandidaten voor het hoogste ambt.

“De democratie is ziek”, zegt Rosales. Het volledige parlement, de regering en het gerecht zijn in handen van aanhangers van Chávez. De tegenkandidaat speelt ook in op het populaire ongenoegen over de projecten die de president in het buitenland financiert met geld uit de olie-export. Rosales wil de samenwerkingsakkoorden herzien en het geld “dat de Venezolanen toebehoort” teruggeven aan de armen. Hij haast zich erbij te zeggen dat hij niet zal raken aan de sociale programma’s die Chávez in het leven heeft geroepen ten voordele van de armen.

Volgens Chávez is het “mathematisch en politiek onmogelijk” dat zijn tegenstander de verkiezingen wint. Zelfs wanneer de verenigde oppositie een respectabel aantal stemmen krijgt, denkt de president er niet aan hen opnieuw toegang te geven tot het parlement. “Het is hun eigen schuld dat ze niet vertegenwoordigd zijn”, zei Chávez. De oppositie heeft geen enkele volksvertegenwoordiger meer nadat ze vorig jaar de parlementsverkiezingen boycotte.

“Er zijn twee kampen: het kapitalisme dat onze tegenstanders verdedigen en het socialisme waar wij voor streven. Dat is de confrontatie, het debat op de straat”, verklaarde Chávez op een verkiezingsmeeting, “Al de rest is een verhulling van de realiteit met ultrapopulistische voorstellen. Zij willen een kolonie onder het imperialisme, wij staan voor socialisme en soevereiniteit”.

De verdienste van Rosales is dat hij de oppositie opnieuw op de been heeft gebracht en politieke moed gegeven na de boycot van de parlementsverkiezingen. Voor de voormalige socialistische leider Teodoro Petkoff zijn de verkiezingen van 3 december een kans om Chávez uit het zadel te lichten, maar ook om aan een alternatief te bouwen met een figuur die Chávez op middenlange termijn zou kunnen vervangen.

“Zelfs als we niet winnen, hebben we toch de oppositie weer samengebracht als alternatief voor de totalitaire plannen van de president”, zegt de diplomaat Milos Alcalay, een van Rosales’ adviseurs.

De campagnechef van Chávez, minister van Informatie William Lara, voorspelt dat de president wordt herverkozen met 70 procent van de stemmen. Chávez heeft laten verstaan dat hij het verkiezingsresultaat zou accepteren, “wat het ook moge zijn”. Rosales wijst erop dat vier van de vijf leden van het Electoraal Hof aanhangers van Chávez zijn. De tegenkandidaat wil de resultaten enkel aanvaarden “wanneer ze zuiver zijn, want we zullen niet toestaan dat ook maar één stem van ons wordt gestolen”.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift