Rosse buurten verboden terrein voor blauwhelmen

Blauwhelmen en andere VN-medewerkers in Afrika, Kosovo en Oost-Timor moeten voortaan wegblijven uit wijken waar prostituees actief zijn. In Sierra Leone en Liberia hebben de Verenigde Naties telefoonnummers bekend gemaakt om klachten te verzamelen over VN-soldaten die buiten de lijntjes kleuren.

Het Departement voor Vredesoperaties (DPKO) van de VN reageert op de toenemende klachten over seksueel misbruik aan het adres van de VN-vredestroepen. De vredesmissies in Ivoorkust, Liberia, Congo (DRC), Ethiopië, Kosovo en Oost-Timor hebben lijsten met gebouwen en wijken opgesteld waar VN-medewerkers niet meer mogen komen. Het gaat vooral om plaatsen waar prostituees hun diensten aanbieden. In Congo, waar de meeste misbruiken plaatsvonden, moeten de blauwhelmen voortaan ook altijd hun uniform dragen als ze uitgaan.

Jean-Marie Guehenno, het hoofd van het DPKO, verklaarde maandag dat er in alle hoofdkwartieren van de VN-missies verantwoordelijken zijn aangeduid die het indienen van klachten rond seksuele uitbuiting en andere vormen van misbruik moeten vergemakkelijken.

Guehenno en zijn medewerkers hebben klachten onderzocht tegen 77 blauwhelmen en 19 leden van het VN-burgerpersoneel. Zes commandanten en 60 andere blauwhelmen zijn naar huis gestuurd. Voor een eventuele bestraffing zijn de landen die de blauwhelmen hebben uitgestuurd verantwoordelijk. Drie VN-medewerkers aan vredesmissies zijn voorlopig ontslagen, tegen zes zitten loopt een disciplinaire procedure en drie beschuldigden zijn vrijgesproken.

De seksuele escapades van talrijke vredeshandhavers hebben de VN groot gezichtsverlies doen lijden. Na maanden van onderzoek gaf de Jordaanse prins Zeid Ra’ad al-Hussein, de speciale adviseur van secretaris-generaal Kofi Annan inzake seksuele uitbuiting en misbruik door VN-vredeshandhavers, vorige maand een rapport vrij over de problemen in Congo. Dat roept de Algemene Vergadering op Annan toe te laten DNA-tests en andere onderzoeken in de zetten om uit te maken welke kinderen door blauwhelmen zijn verwekt. Die kinderen zullen dan steun krijgen van de VN.

Er zijn momenteel 17 VN-vredesmissies in de wereld, waarvoor 58.000 soldaten zijn ingeschakeld. De beslissing van de VN-Veiligheidsraad om een nieuwe vredesmacht van 10.000 manschappen naar Zuid-Sudan te sturen en de geleidelijke uitbreiding van de vredesmachten in Congo en Haïti zal de jaarlijkse VN-begroting voor vredesmissies doen stijgen van 2,6 miljard dollar dit jaar tot meer dan 5 miljard dollar volgend jaar. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2836   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift