Rusland krijgt toegang tot goedkope Venezolaanse olie

De staatsbedrijven Rosneft, uit Rusland, en PDVSA, uit Venezuela, gaan samen een Venezolaans olieveld met een voorraad van naar schatting 40 miljard vaten exploiteren. Het versterkt de alliantie tussen beide landen.

Het olieveld in het zuidoosten van Venezuela moet over vijf jaar 400.000 vaten (van 159 liter) per dag produceren, zeggen de twee bedrijven.

Rosneft neemt 40 procent van de investering voor zijn rekening, 1,5 miljard dollar. “Voor Rosneft is het interessant om reserves te kopen, of er toegang toe te hebben, voor een zeer lage prijs”, zegt Víctor Poleo, docent olie-economie aan de Centrale Universiteit van Venezuela. “Met die 40 procent ‘verwerft’ het 16 miljard vaten voor een eenheidskost van 10 dollarcent per vat.”

Op de wereldmarkt noteert een vat olie 90 tot 110 dollar.

Zware olie

Rosneft gaat aan PDVSA 1,1 miljard dollar betalen voor zijn aandeel in het Carabobo-veld. Volgende maand gaan beide bedrijven de details uitwerken voor de oprichting van een gemengd bedrijf, PetroVictoria.

Rosneft kreeg al 40 procent van het gemengd bedrijf voor het aanpalende olieveld Junín in handen toen het in oktober het Russisch-Britse TNK-BP verwierf. Daar worden de reserves op 53 miljard vaten geraamd. De 40 procent die Rosneft daar heeft, zijn groter dan de 18 miljard vaten die het bedrijf in Rusland zelf bezit.

Volgens José Suárez Núñez van de gespecialiseerde publicatie Petrofinanzas gaat het in Venezuela om zeer zware olie waarvan de raffinage duur is, een groot contrast met de lichte olie die Rosneft in eigen land wint.

Invloedsfeer van VS

“De akkoorden tussen Rosneft en PDVSA passen in de ambitie van Rusland om zich in Latijns-Amerika te profileren, een gebied dat zich altijd binnen de invloedsfeer van de Verenigde Staten heeft bevonden”, zegt Kenneth Ramírez, expert oliepolitiek en voorzitter van de (private) Venezolaanse Raad voor Internationale Betrekkingen.

Met die ambitie wil Rusland opnieuw een grootmacht worden en een antwoord bieden op de toenemende Amerikaanse invloed in Centraal- en Zuid-Azië, de Kaukasus, de Balkan en de Zwarte Zee, gebieden waar de Russische invloed traditioneel groter was, zegt Ramírez.

Volgens de expert wil Rusland de banden aanhalen met Brazilië, waarmee het samen in de BRICS-groep zit (Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika), en met de ALBA, de Bolivariaanse Alliantie voor Volkeren van Ons Amerika, dat door Venezuela wordt aangevoerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.