'Rusland nog niet klaar voor WTO'

Na jaren van onderhandelingen over toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO), kan Rusland nog steeds niet voldoen aan de eisen die de organisatie stelt aan nieuwe leden.
Rusland onderhandelt al vijftien jaar over toetreding tot WTO. Afgelopen week werd een nieuwe ronde gesprekken gehouden in Genève. Vertegenwoordigers van de internationale handelsorganisatie gaven daar aan dat ze Rusland graag zo snel mogelijk als lid willen verwelkomen, maar dat er nog steeds problemen bestaan.
“Dan gaat het om problemen op zowel bilateraal als multilateraal gebied”, zegt WTO-woordvoerder Keith Rockwell. “Bilateraal bestaat er politieke oppositie - Georgië maakt zich zorgen over zijn relatie met Rusland - en er zijn andere landen met commerciële zorgen op het gebied van energievoorziening, textiel en andere producten. Op het multilaterale vlak zijn er nog steeds veel problemen.”
Rusland is eenvoudigweg nog niet klaar voor een strikt multilateraal handelssysteem, zeggen sommige analisten. “Bepaalde sectoren waren en zijn nog steeds niet volwassen genoeg om de concurrentie aan te kunnen op basis van WTO-regels, bijvoorbeeld de bank- en verzekeringssector”, zegt Tatyana Isachenko, WTO-onderzoeker van het Moscow Institute of International Relations (MGIMO).

Belangen


Botsende Russische nationale belangen en belangen van buitenlandse partners en politieke problemen met enkele buurlanden, zijn nog steeds niet opgelost. Maar het is niet pragmatisch voor Rusland om buiten de WTO te blijven en bovendien kunnen wereldwijde handelsregels moeilijk geformuleerd worden zonder Russische deelname, zegt Isachenko.
“Het proces zou sneller gaan als al onze onderhandelingspartners het belang ervan begrijpen”, zegt Maxim Medvedkov, de Russische WTO-onderhandelaar. Rusland kent problemen op het gebied van intellectuele eigendomsrechten en landbouwsubsidies, maar die zijn volgens hem niet groter dan in andere landen die wel zijn toegetreden tot de Wereldhandelsorganisatie.
Een WTO-werkgroep gaat zich bezighouden met de onopgeloste kwesties, in het bijzonder de binnenlandse landbouwsubsidies, zegt Medvedkov. “Verder er nog zo’n vijftien tot twintig onopgeloste technische kwesties waarmee substantiële vooruitgang is geboekt.”
Rusland heeft de noodzakelijke bilaterale onderhandelingen met zestig geïnteresseerde landen afgesloten, maar moet nog overeenstemming bereiken op het gebied van bijvoorbeeld landbouw, exportheffingen voor hout en regulering van de activiteiten van sommige staatsbedrijven.
Rusland is de enige grote economie in de wereld die nog niet is toegetreden tot de WTO. Het was de bedoeling dat het land aan het einde van vorig jaar zou toetreden, maar het proces duurde door politieke en economische vertragingen veel langer dan verwacht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.