Rusland ziet weinig in handel met Afrika

Rusland moet zijn handelspolitiek ten opzichte van Afrika heroverwegen, als het niet achter wil raken bij China, Europa en de Verenigde Staten, zeggen experts.
De autoriteiten in Rusland lijken volslagen onvoorbereid op zakelijke overeenkomsten zoals de Amerikaanse Africa Growth and Opportunity Act (AGOA). Rusland is zich echter zeer bewust van de groeiende Chinese rol in vrijwel elke levensvatbare sector van de Afrikaanse economie.
Bright Simons, onderzoeker aan het Imani Centre for Education and Policy in Accra (Ghana), een niet-gouvernementele denktank, zegt dat de Russische productiepatronen niet direct expansie van de handel tussen Rusland en Afrika aanmoedigen. “Voor China en de VS ligt dat anders. En dat weten Afrikaanse en Russische technocraten.”
“Wat belangrijker is, is dat de Russische private sector - anders dan de Chinese, Braziliaanse, Indiase en Amerikaanse - er niet in geslaagd is de benodigde netwerken in Afrika op te bouwen. Tot nu toe waren er onvoldoende belangen om de handelsbetrekkingen tussen Afrika en Rusland aan te halen.”

Basisproducten


Om de handel tussen de VS en Afrika te bevorderen, zette het de Amerikaanse organisatie voor internationale ontwikkeling USAID een West-Afrikaans handelskantoor op in Accra. Van daaruit wordt technische ondersteuning geboden aan mensen die willen exporteren naar de VS.
Simons tekent aan dat AGOA zelf minder effectief is gebleken dan verwacht, als het gaat om het verkrijgen van toegang tot de Amerikaanse markt met niet-traditionele Afrikaanse exportproducten. “Producten die met succes geëxporteerd worden, zijn meestal basisproducten zoals olie. Slechts met enkele andere producten, zoals textiel, is het gelukt dat patroon te doorbreken.”
“Gezien het feit dat Rusland zelf een grote producent is van basisproducten, is het de vraag of er in Afrika en Rusland belang gehecht wordt aan een veelomvattende, interregionaal preferentieel handelsverdrag”, zegt Simons.
Rusland lijkt momenteel vooral geïnteresseerd in de natuurlijke hulpbronnen in Afrika, zegt Adrian Njau, handelseconoom bij de East African Business Council, en minder in preferentiële handelsakkoorden.
Aan de andere kant krijgt Afrika veel aandacht van China, de VS en de Europese Unie. G8-landen zullen Rusland niet dwingen om zijn markten te openen voor Afrika, maar het zou goed kunnen dat Rusland daar binnenkort zelf de noodzaak van ziet - als het niet achter wil blijven bij de wereldwijde ontwikkelingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.