Rusland zit op gigantische voorraad schaliegas

Rusland wil met de Olympische Winterspelen in Sotsji aan de wereld laten zien dat het alles op een grootse wijze aanpakt. Ook op een totaal ander vlak willen de Russen de grootste zijn: onder de bodem van Siberië ligt een gigantische voorraad schalieolie en schaliegas te wachten op ontginning. Het zou Rusland toelaten om een van de grootste spelers op de internationale gasmarkt te blijven.

  • CC Justin Woolford Boortoren voor de ontginning van schaliegas in Groot-Brittannië CC Justin Woolford

Vandaag is Rusland al een grote speler op de internationale gasmarkt. De voorraden schalieolie en schaliegas in Siberië maken het Rusland nu ook mogelijk op het vlak van schaliegas te concurreren met de Verenigde Staten. De velden in Siberië, de zogenaamde Bazhenov-formatie, zouden de grootste ter wereld zijn. Groter dus dan de Bakken-formatie in de Amerikaanse staat North Dakota.

Twee biljoen vaten

Volgens schattingen zitten in het bekken in het westen van Siberië maar liefst twee biljoen vaten schalieolie verborgen. Met de technologie van “fracking” die nu al bestaat, en ontworpen werd door de Amerikanen, zouden de Russen onmiddellijk 22 tot 360 miljard vaten kunnen ontginnen. Die technologie bestaat erin dat een vloeistof met chemicaliën onder hoge druk wordt gespoten op een diep liggende gesteentelaag onder de grond. Daardoor ontstaan kleine scheurtjes in die gesteenten waarlangs gas of olie een boorput kan bereiken.

Die techniek is niet onomstreden omdat de chemicaliën, bedoeld om de scheurtje open te houden, de bodem zouden verontreinigen. Een ander potentieel probleem met de ontginning van schalieolie of –gas is het risico op aardbevingen. Europese landen zijn daardoor altijd terughoudend gebleven wat betreft schaliegas, maar de VS zetten er wel volop op in.

Rusland heeft lang gewacht met onderzoek naar zijn voorraden schalieolie en –gas. Nu heeft het echter resoluut gekozen voor de ontginning van deze fossiele grondstof. Dat bewijst een fiscaal voordeel dat bedrijven krijgen die erin investeren. Grote petroleumfirma’s zoals Exxon en Shell investeren in Russisch schaliegas en voegen zich zo bij de Russische gasreuzen Rosneft en Gazprom.

Schaliegasrevolutie

‘Het energielandschap verandert drastisch’, zegt analist Arjun Sreekumar van het financieel dienstverleningsbedrijf The Motley Fool. ‘Grote spelers zoals Exxon en Shell hebben de nodige vaardigheden, voorzieningen en knowhow. Zij kunnen zorgen dat Rusland de volgende decennia een echte schaliegasrevolutie beleeft.’

Mogelijke problemen die zich kunnen voordoen zijn te wijten aan het strenge Siberische klimaat of de afgelegen locatie van het bekken. Toch zijn de omstandigheden voor de ontginning van schaliegas de beste die je buiten de VS kan vinden. Er loopt al een uitgebreid netwerk van pijpleidingen van en naar Siberië, en dat geeft Rusland een voordeel ten opzichte van een van zijn buren, China.

‘Als Rusland er door succesvol te boren in slaagt olie en gas te winnen uit de Siberische bodem, mag het zijn energiebelangen bijstellen en kan het opnieuw een grootmacht worden’, vertelt Walter Russell Mead, een journalist bij The American Interest, een magazine gespecialiseerd in internationale verhoudingen.

Hij voegt er wel aan toe dat het nog te vroeg is om te zeggen of het ook zo’n vaart zal lopen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.