Russisch aankoopbeleid aidsremmers onder vuur

Aidsspecialisten hebben scherpe kritiek op een nieuwe verordening van het Russische ministerie van Gezondheid voor de aankoop van aidsremers. De voorgestelde geneesmiddelen zijn duur en ongeschikt voor de meerderheid van de mensen die besmet zijn met hiv, zeggen ngo’s, die vermoeden dat sommige farmaceutische bedrijven worden bevoordeeld.
De nieuwe richtlijn vervangt enkele geneesmiddelen voor eerstelijnszorg voor patiënten die nog geen behandeling tegen aids kregen, door geneesmiddelen voor patiënten die na jaren van behandeling resistentie hebben opgebouwd tegen de gewone behandeling. Volgens de critici bedreigt de maatregel het leven van 30.000 hiv-patiënten die op een behandeling wachten.
De coördinator van het aidsprogramma van de Wereldgezondheidsorganisatie in Rusland, dr. Corinna Reinicke, kon de voorgestelde lijst in december 2006 al inkijken. Ze stuurde prompt een brief om ervoor te waarschuwen dat de eerste- en tweedelijnsbehandeling voor aidspatiënten in Rusland in het gedrang dreigt te komen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) pleit voor samengestelde geneesmiddelen die bestaan uit een combinatie van vaste dosissen van verschillende werkzame stoffen.
Verenigingen die de belangen van aidspatiënten verdedigen, vrezen dat nieuwe aidspatiënten in de toekomst een minder aangepaste en duurdere behandeling zullen krijgen waarbij ze meer pillen zullen moeten nemen die bovendien gepaard gaan met sterkere neveneffecten. Door het gebruik van meer geavanceerde geneesmiddelen wordt het hiv-virus bovendien sneller resistent tegen bestaande behandelingen.

Voor Roman Dudnik van de Aids Foundation East-West is er duidelijk corruptie in het spel. Er staan twee geneesmiddelen op de lijst die nog niet werden goedgekeurd door de WGO. Die worden verdeeld door de Russische firma Matiz Pharma. Marketingdirecteur Joeri Boryan van Matiz Pharma heeft naar eigen zeggen nog geen bestellingen van het ministerie van Gezondheid ontvangen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3205   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift