Russische cyberoorlog laait weer op

De Euraziatische Jongerenunie heeft gisteren tijdens een persconferentie in Moskou bevestigd dat ze de website van de pro-westerse president van Oekraïne, Viktor Joesjtsjenko, sinds zondag onder vuur neemt. Dat schrijft Radio Free Europe. De website is vandaag (31 oktober) nog altijd niet bereikbaar.
Volgens de radicale nationalistische groepering is de cyberaanval een vergeldingsactie voor aanvallen op hun website vanuit de kantoren van Joesjtsjenko, iets wat die laatste ontkent. De Jongerenunie gaat door met de aanval ‘tot ‘Kiev stopt met het aanvallen van onze site’.
Eerder deze maand eiste de groepering al de verantwoordelijkheid op voor het beschadigen van een momument ter ere van de onafhankelijkheid van Oekraïne.

Estland


In mei werden Estse overheidssites al dagenlang onder vuur genomen door hackers uit Rusland. Estland had een oorlogsmonument uit de tweede wereldoorlog verhuisd naar een militair kerkhof buiten de hoofdstad Tallinn, iets waar de Russische minderheid kwaad over was en waar ook de Russische president Vladimir Poetin negatief op reageerde.
De aanvallen hebben toen ook de aandacht getrokken van de NAVO. ‘Indien de communicatie van een land wordt gebombardeerd, is het een oorlogsdaad. Maar hoe noem je dat indien dezelfde installatie onbruikbaar gemaakt wordt door een cyberaanval?’, vroeg een hoge NAVO-ambtenaar zich af in de krant The Economist.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift