Russische denktank controleert Westerse democratie

Rusland is de kritiek op zijn politiek en omgang met de mensenrechten grondig beu. Het Instituut voor Democratie en Samenwerking -een nieuwe Russische denktank- houdt nu de westerse democratie en de mensenrechten in de gaten.
Het Instituut is een initiatief van Russische particulieren en heeft zich gevestigd in Parijs en New York. De denktank moet Rusland op termijn ondersteunen in de internationale dialogen over democratie.
Volgens de oprichter, Anatoly Kucherena, kan geen enkel land de democratische standaarden en de mensenrechten monopoliseren. De nieuwe Russische watchdog moet de westerse politiek toetsen aan haar eigen democratische beginselen.

Rusland verwijt het Westen al langer van misbruik van democratische waarden.
Natalia Narochnitskaya vertegenwoordigt de Franse afdeling van de denktank. In een interview met Associated Press verwijt Narochnitskaya het Westen dat het de mensenrechten misbruikt om politieke druk uit te oefenen.
De nieuwe denktank werkt zonder overheidsinmenging, zegt Andranik Migranian. Migranian is het toekomstig hoofd van de New Yorkse vestiging.  Het Instituut krijgt alle financiële steun uit de Russiche zakenwereld. Zowel Kucherena als Migranian weigerden echter om de geldschieters bekend te maken.
Het Kremlin moedigt de nieuwe watchdog aan, maar wil zich naar eigen zeggen verder niet mengen in de werking van de organisatie.  

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift