Russische noordpoololie komt naar Europa

De olie van het Russische platform waar de zogenoemde “Arctic 30” van Greenpeace werden gearresteerd, zal waarschijnlijk naar Europa worden uitgevoerd. Gazprom voert daarvoor gesprekken met Europese raffinaderijen.

  • Greenpeace Bij de operatie van de Russische veiligheidsdiensten werden 28 activisten van de milieuorganisatie Greenpeace en 2 journalisten opgepakt. Greenpeace

Olieboringen in het noordpoolgebied zijn erg omstreden. Milieuverenigingen voeren aan dat de risico’s op een lek er veel groter zijn, de gevolgen moeilijker beheersbaar en de schade aan het kwetsbare ecosysteem potentieel enorm. Dat was ook de reden waarom Greenpeace er actie voerde.

Europa

Gazprom Neft, de oliearm van het Russische gasbedrijf, wil de ruwe olie uit het gebied nu verkopen op de internationale markt en is op zoek naar langetermijncontracten met Europese raffinaderijen. Dat liet Vadim Yakovlev van het management van Gazprom Neft woensdag weten op een persconferentie.

“Eerst zullen we de olie verhandelen op de spotmarkt. Later hopen we een vaste groep van aankopers te kunnen vormen, met bijvoorbeeld raffinaderijen uit noordwestelijk Europa, Nederland, Noorwegen, Groot-Brittannië”, zei hij.

Het olieveld Prirazlomnoye zal dit jaar naar schatting 6.000 vaten per dag produceren, en tegen 2021 zelfs 120.000 vaten per dag. Gazprom Neft rekent op termijn ook op productie in andere velden in het noorpoolgebied.

Arctic 30

Prirazlomnoye kwam internationaal in het nieuws toen het Greenpeace-schip Artctic Sunrise werd geënterd door Russische veiligheidsdiensten. Greenpeace voerde actie bij het boorplatform van Gazprom om de risico’s van olieboringen in het noordpoolgebied aan de kaak te stellen.

Bij de operatie werden 28 activisten en 2 journalisten opgepakt. Ze werden aanvankelijk beschuldigd van piraterij, een straf waar maximaal 15 jaar gevangenisstraf op staat in Rusland. Na internationale kritiek werd de straf later afgezwakt, en dankzij een amnestiewet kwamen de zogenaamde “Arctic 30” uiteindelijk vrij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.