Russische Senaatsvoorzitster wil groenere wetgeving

De voorzitster van de Russische Senaat wil werk maken van een meer milieuvriendelijke wetgeving. Een panel van milieuexperts zou alle nieuwe wetsvoorstellen moeten goedkeuren vooraleer de senatoren erover kunnen stemmen. Milieuorganisaties reageren gematigd positief tot cynisch.

  • CC Mitya Aleshkovsky Milieuorganisaties ontvangen Matviyenkos initiatief met argwaan CC Mitya Aleshkovsky

‘Elk wetgevend initiatief moet ook door de groene bril bekeken worden’, verklaarde  Valentina Matviyenko, de voorzitster van de Russische Senaat, tijdens een milieuconferentie in Sint-Petersburg. Matviyenko wil ook een groene economie. Ze wil die realiseren door de bedrijven te belonen of te bestraffen voor hun beleid.

Ommekeer

Het is nog niet zeker wanneer het nieuwe mechanisme in werking zal treden en hoe het precies zal werken omdat er nog geen officiële beslissing is genomen. ‘Voorlopig gaat het nog maar om een verklaring van de voorzitster van de Federale Raad’, relativeert Masha van de Russische afdeling van het WWF. ‘Maar dat neemt niet weg dat er misschien een ommekeer op komst is.’

Hoewel het WWF een dergelijk initiatief toejuicht, blijft Masha kritisch. ‘Veel hangt af van de manier waarop de voorstellen worden beoordeeld en de personen die in het panel zitten.’ Hij verzekert dat het WWF het niet zal nalaten om te blijven lobbyen voor een meer milieuvriendelijke wetgeving. ‘Ook tijdens de eerste fases, waarin de ministeries het wetsvoorstel bedenken en tijdens de bespreking in de Duma, het Russisch Parlement, zullen we de wetgeving proberen te beïnvloeden.’

De nieuwe maatregel zou de milieuvriendelijke lijn van de ontwikkelingsstrategie die onder Dmitry Medvedev werd ontwikkeld volgen. Het document, dat op 30 april door de toenmalige president werd goedgekeurd, bepaalt de milieudoelstellingen van de Russische overheid tegen 2030. Er staat ook in dat de impact van beslissingen op de omgeving en milieu moet worden bepaald. Projecten die ecosystemen kunnen ontregelen, zouden volgens de strategie uit den boze moeten zijn, meldt de Moscow Times.

Als het parlement inzit met het milieu, kan het altijd raad vragen aan de experts van milieuorganisaties

Misleidende communicatie

Het hoofd van de Noorse milieurechtenorganisatie Bellona in Sint-Petersburg, Nikolay Rybakov, heeft het over een typisch voorbeeld van de misleidende communicatie van het Russische beleid ‘Als het Parlement echt inzit met het milieu, kan het altijd raad vragen aan onze experts, of die van Greenpeace of het WWF’, meent Rybakov.

 ‘We zullen ons altijd verzetten tegen wetsvoorstellen die het recht van de burgers op een gezonde omgeving kunnen schaden.’ Volgens Rybakov wordt het tijd dat de autoriteiten leren luisteren naar de burgers in plaats van naar zichzelf ‘en dat geldt niet enkel voor de milieuwetgeving’, klinkt het.

De verklaring van Matvienko dat ze naar een groenere economie wil streven, moeten we volgens Rybakov ook met een grote korrel zout nemen. ‘Toen ze nog burgemeester was van Sint-Petersburg, een van de meest vervuilde steden van Europa, hield ze amper rekening met de milieuwetgeving. Tijdens haar legislatuur werden de stadsparken vernield en liet ze milieuonvriendelijke gebouwen optrekken.’ Daarnaast liet ze volgens Rybakov ook eilanden opspuiten in de Golf van Finland, wat rampzalige gevolgen had voor het zeeleven.

‘Ze beweerde ook toen dat ze de milieubescherming serieus nam. Terwijl onder haar bewind verschillende maatregelen werden getroffen die een slechte impact hadden op het ecosysteem in de stad.’ Volgens hem zal het ook nu niet anders zijn. ‘Als de overheid zelf de impact op het milieu van wetsvoorstellen zal beoordelen, denk ik dat zelfs de slechtste wetten op een goedkeuring kunnen rekenen.’

Ondertussen heeft de huidige minister van Milieu en Natuurlijke Bronnen Yury Trutnev laten weten dat een bedrag van 20 miljard roebels (500 miljoen euro) nodig is om de drie meest precaire milieusituaties van het land te herstellen. Dat zijn de arctische archipels van Franz Josef, het eiland Wrangel en het Baikalmeer in Siberië.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.