Rust keert terug in Kinshasa

Het is weer rustig in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Afgelopen zaterdag braken rellen uit waarbij de Congolese politie en leden van de veiligheidstroepen van vice-president Bemba betrokken waren. Er vielen vier doden.
De onrust begon zaterdag toen straatkinderen die op weg waren naar de woonplaats van presidentskandidaat Bemba, banden in brand staken en wegen blokkeerden. De Congolese Nationale Politie (PNC) kwam tussenbeide, loste schoten in de lucht en zette traangas in. Daarop ontstond een vuurgevecht tussen de PNC en de veiligheidstroepen van presidentskandidaat Jean-Pierre Bemba, waarbij ook granaten werden afgevuurd. De rellen duurden een paar uur maar bleven beperkt tot een klein gebied. Gewapende militairen van de VN-missie MONUC patrouilleerden er en zorgden dat de rellen zich niet verspreidden. Drie burgers en een soldaat kwamen om het leven, de politie arresteerde 337 mensen, waaronder 87 kinderen.

De Congolese minister van Binnenlandse Zaken, generaal Denis Kalume Numbi, verwittigde de strijdende partijen zaterdag dat het leger (FARDC) tussenbeide zou komen indien het geweld ‘s avonds nog niet was afgenomen. Dat bleek niet nodig te zijn, want intensieve onderhandelingen en diplomatieke gesprekken tussen MONUC, Bemba en de Congolese politie leidden tot een halt aan de verspreiding van het geweld.

De speciale Vertegenwoordiger van de V.N. voor Congo, William Swing, en de bevelhebber van MONUC, Generaal Babacar Gaye, kwamen met Bemba overeen dat hij al zijn troepen voor de rest van het verkiezingsproces zou terugtrekken. MONUC-militairen hebben nu posities ingenomen in de buurt van de residentie van Jean-Pierre Bemba om een verdere escalatie van het geweld te vermijden en om de integriteit van het verkiezingsproces te garanderen.

Afspraken

Om verdere confrontaties te vermijden hebben afgevaardigden van de twee presidentskandidaten afspraken gemaakt om dagelijks te vergaderen met de Onafhankelijke Kiescommissie (IEC). Eerder al kwamen vertegenwoordigers van de twee kandidaten overeen om de politie, het leger of de veiligheidsdiensten niet aan te zetten om partij te kiezen voor een van de twee kandidaten. Verder hebben de twee kampen beslist om geen beslissingen van de politie, het leger of de veiligheidsdiensten te beïnvloeden. Noch Kabila, noch Bemba, mag handelingen verrichten die de veiligheidsstructuur van het land destabiliseert.

De twee kandidaten hebben daarnaast een overeenkomst getekend waarin de verliezer wordt opgeroepen om de verkiezingsresultaten te aanvaarden en op te roepen tot kalmte. Anderzijds zal de verliezende partij bescherming kunnen genieten.

Het geweld brak zaterdag uit na een week met verhoogde spanningen en beschuldigingen van onregelmatigheden in het verkiezingsproces. Het hoofd van de Onafhankelijke Kiescommissie, Apollinaire Malu Malu, zei afgelopen week dat er geen onregelmatigheden waren vastgesteld. Het IEC moet de resultaten van de tweede ronde van de verkiezingen tegen zondag 19 november bekendgemaakt hebben.

Volgens gedeeltelijke resultaten van de kiescommissie is Kabila aan de leidende hand met 61 procent van de stemmen, Bemba heeft er nu 39 procent.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift