Rwanda haalt stroom uit Kivumeer

Al zeventig jaar weet men dat er onder het Kivumeer een enorme voorraad methaangas zit. Als alles volgens plan verloopt, neemt Rwanda begin augustus een kleine centrale in gebruik die het opgepompte gas omzet in elektriciteit. Aan de Congolese oever van het meer is dat nog verre toekomstmuziek.
De centrale bestaat eigenlijk uit twee delen. Op 3,5 kilometer van de oever bevindt zich een drijvend platform dat het gas vanuit 550 meter diepte naar boven pompt. Vandaar gaat het via een pijplijn naar een centrale op het land, met een vermogen van 4,5 megawatt. Het project dat Kibuye 1 heet, is in handen van de Israëlische ingenieursfirma Ludan Engineering en wordt mee betaald door de Wereldbank en de Rwandese regering.
De capaciteit van de centrale in Gisenyi, die begin augustus moet beginnen draaien, komt bij de 32 megawatt geïnstalleerd vermogen die Rwanda haalt uit waterkrachtcentrales en thermische centrales. Er is in het land niet genoeg stroom om te voldoen aan de groeiende vraag van particulieren en de industrie. Momenteel zijn slechts 70.000 van de tien miljoen Rwandezen aangesloten op het stroomnet.
Tegen 2010 wil Rwanda zijn capaciteit opvoeren tot 50 megawatt. Volgens staatssecretaris Albert Butare, verantwoordelijk voor handels- en investeringsbeleid, wordt er momenteel onderhandeld over contracten die een capaciteit van 200 megawatt zullen opleveren. Het methaangas onder het Kivumeer heeft een potentieel van 700 megawatt, dat de twee oeverstaten, Congo en Rwanda, met elkaar moeten delen. Alleen is het in het Congolese Kivuprovincies momenteel nog erg onrustig en is er van investeringen voorlopig geen sprake.
In Rwanda wordt intussen al gewerkt aan een tweede centrale, onder water. Claude Gibaud van de Franse firma Data Environnement hoopt binnen drie maanden eerste resultaten te kunnen voorleggen. “We willen in de eerste plaats laten zien dat ons extractiesysteem werkt, en dat ons gas ook echt brandt. In een tweede fase gaan we een gaspijplijn bouwen.”

Goedkope stroom ?


De lokale bevolking is enthousiast over de projecten. “We hebben lang moeten wachten en het wordt tijd om de vruchten te plukken van al dat werk: goedkope elektriciteit”, zegt Alexis Masengesho uit Gisenyi. Zijn stadsgenoot Kamegeli is minder optimistisch: “Overal is er inflatie. Als het methaangas ervoor zou kunnen zorgen dat de elektriciteitsprijs stabiel blijft, is dat al een enorme verdienste.” Een kilowatt stroom kost momenteel 120 Rwandese Frank (16 eurocent) voor particulieren en 105 frank (14 eurocent) voor bedrijven.
Het gas kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt. In 1963 bouwde de Union Chimique Belge (UCB) al een extractie-installatie voor de brouwerij Bralirwa aan de oever van het Kivumeer, die het gas als brandstof gebruikte. Het gas ook dienen om meststof te maken, methanol of als brandstof voor de transportsector. “Als we het gas kunnen vervoeren met pijplijnen of tankwagens, kan het dienen voor cementbedrijven, brouwerijen of theedrogerijen”, zegt Claude Gibaud.
De totale gasvoorraad bedraagt 39 miljard kubieke meter, leert de site van Upegaz (Unité de production et d’exploitation du gaz méthane dans le lac Kivu), het gasbedrijf van de Rwandese regering. “Omdat er elk jaar op natuurlijke wijze 120 miljoen kubieke meter bijkomt, is de voorraad zo goed als onuitputbaar.”
(Infosud/Vertaling IPS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.